Naast de Staphorster Rolletjes zijn er nu ook Staphorster Rondjes. Dat zijn twee bewegwijzerde fietsroutes door de gemeente Staphorst. “Met Ontdek Staphorst (57 kilometer) en Rondje Reestdal (55 kilometer) kom je langs de mooiste plekken van onze gemeente. Dit zijn verrassende routes voor bezoekers en bewoners”, zegt wethouder Herriët Brinkman. Zij onthulde woensdagochtend 3 juli in IJhorst vlak voor de regenbuien de wegwijzers van de routes.

Initiatiefnemer van het plan is Jouk Mussche. Het voormalig bestuurslid van Wieler Tour Club Staphorst-Rouveen (WTC) probeert de fietsroutes al enige tijd letterlijk en figuurlijk op de kaart te krijgen. “We fietsten met de WTC regelmatig het Rondje Zwolle. Dat is een prachtige route. ‘Zoiets moeten we in Staphorst ook hebben…’, zeiden we vaak tegen elkaar. Hier kun je ook schitterende tochten maken”, vertelt Mussche over de aanleiding.

Ook voor inwoners
Gemeente Staphorst was enthousiast over het plan en heeft nu twee routes uitgezet. “We investeerden onlangs in het fiets- en wandelnetwerk in onze gemeente. Daar passen de wegwijzers voor deze routes prima bij”, vertelt Brinkman, die bekent dat ze zelf meer een wandelaar is. “Maar ik ontmoet regelmatig mensen die genieten van fietstochten rondom Staphorst. Ook gemeentegenoten trouwens. Ik merk dat die vaak nog veel mooie plekken in het Reestdal kunnen ontdekken.”

Verrassende routes
Dat denkt Jouk Mussche ook. Hij fietste ondertussen beide routes al vanuit twee richtingen en ontdekte ook nieuwigheden op zijn eigen geboortegrond. “Tussen Rouveen en Hasselt kwam ik op twee weggetjes waar ik nog nooit was geweest. Ook voor inwoners zijn dit dus verrassende routes. En ze laten zien hoe gevarieerd het landschap rondom IJhorst, Rouveen en Staphorst is”, zegt de initiatiefnemer. “Het is hier onvoorstelbaar mooi…”, voegt Brinkman toe. Zij verwacht daarom dat ook toeristen en dagjesmensen genieten van de twee routes.

Door dorpen en natuur
Coördinator van het routebureau Jakob Ponstein heeft dezelfde verwachting. Het routebureau heeft geholpen met het ontwerp van de routes en het plaatsen van de routebordjes. “Vlakbij de parken en campings kun je beginnen aan deze routes. We bieden fietsers hiermee een leuk dagje uit aan. Onderweg kom je door de dorpskernen, langs de horeca en ontdek je hoe mooi de natuur en het landschap zijn”, zegt Ponstein. Hij hoopt dat veel ondernemers uit de recreatieve sector hun gasten wijzen op de twee routes.

Gekleurde vlaggetjes
De routes Ontdek Staphorst en Rondje Reestdal zijn te herkennen aan bordjes met gekleurde vlaggetjes. Die zijn ook weergegeven op de borden van het fietsnetwerk. De routes volgen de fietsknooppunten. Beide tochten gaan voor een deel over het grondgebied van de buurtgemeentes van Staphorst. Bekijk de routes ook op www.ontdekstaphorst.nl/routes/fietsroutes/.

Foto: Wethouder Brinkman en initiatiefnemer Mussche zijn blij met de twee nieuwe fietsrondjes / © Jaco Hoeve Fotogrfie