Wie is de sterkste en de vlugste? Tijdens de Handelskeuring Rouveen zullen verschillende teams met elkaar de strijd aangaan om in korte tijd zoveel mogelijk hooibalen op een wagen te laden. Het winnende team gaat naar huis met eeuwige roem en een indrukwekkende trofee: “de gouden vork”.

Het ‘traditionele’ hooien verdwijnt langzamerhand uit het dorpsbeeld. Spierkracht is vervangen door hydrauliek. Met touw gebonden hooipakjes maken plaats voor balen in plastic. En het gerucht gaat dat de eerste maai- en voerrobot in het dorp is gezien.

En daarmee verdwijnt een vertrouwd beeld. Een stampende hooipers met oneindige rijen hooipakjes. Zwoegende mannen die met brute spierkracht de hooipakjes op de wagen werken. Zwaar en taai werk, in de hitte en het stof. Niet zeuren, maar aanpakken. Samen de klus klaren, en na afloop koude pils.

Hoog tijd voor een ode aan het ouderwetse hooien. Wie beheerst de techniek nog? En wie heeft de spierballen nog om het hooi hoog op de wagen te laden. De Handelskeuring Rouveen neemt de proef op de som met een heus ‘hooikampioenschap’.

De Handelskeuring in Rouveen staat garant voor ludieke en spraakmakende acts. Het drie uur durende programma met rijpaarden, tuigpaarden en veulens wordt afgewisseld met entertainment. Vaak met een knipoog naar de agrarische roots van Rouveen. Zo passeerden in de afgelopen 24 edities onder andere de boerenmissverkiezing “Het Vlammegien van Rouveen”, de “Jinnegiesmarkt”,  het Kampioenschap “Koe`n Verbreng`n” (koeien drijven), het “Kampioenschap Melkried`n” en de “Strontbakpulling”. En ook dit jaar is spektakel gegarandeerd.

De Handelskeuring vindt dit jaar voor de 25e keer plaats op dinsdagavond 2 juli op het Kerkplein in Rouveen. De aanvang is om 18.30 uur. De toegang is gratis. Meer info op www.handelskeuring.nl.