De gemeente Staphorst start in de week van 29 april met de bestrijding van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf bespuit zo’n 6.000 eiken met een biologisch middel. Dit gaat de rupsen in een vroeg stadium tegen.

De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten als jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ook huisdieren kunnen er last van krijgen. De gemeente wil deze overlast zoveel mogelijk tegengaan. Daarom begint ze al met bestrijden voordat de rupsen brandhaartjes krijgen.

Komende weken worden eiken van de gemeente bespoten waar de eikenprocessierups vorig jaar veel overlast veroorzaakte. En op plekken waar veel mensen komen, zoals bij scholen. Op de website www.staphorst.nl/eikenprocessierups staat welke plekken dat zijn. Het bespuiten van de bomen gebeurt met tractor en een nevelspuit. De werkzaamheden vinden dag en nacht plaats wanneer het weer het toelaat

Bestrijdingsmethoden
Voor het bestrijden gebruikt de gemeente een biologisch middel met bacteriën of aaltjes. Dit is niet gevaarlijk voor mensen, huisdieren en vogels. De gemeente houdt rekening met beschermde vlindersoorten.
Bestrijding vooraf kan de eikenprocessierups nooit volledig tegengaan. Inwoners die later dit jaar last krijgen van de eikenprocessierups kunnen dit melden bij de gemeente. Waar nodig worden de nesten weggehaald.
Daarnaast doet Staphorst met verschillende andere gemeenten en provincies mee aan een proef met paringverstoring. Dit is een manier om te voorkomen dat eikenprocessierups zich voortplanten. De resultaten worden eind 2024 verwacht.