Deze maand viert Brink Towing Systems B.V. in Staphorst met trots en dankbaarheid haar 120-jarig jubileum. Brink werd opgericht op 3 september 1903 in Assen door Reint Brink als smederij. Inmiddels is Brink uitgegroeid tot een internationaal erkend bedrijf in de automotive industrie, een wereldmarktleider in trekhaken.

Sinds de bescheiden start heeft Brink een buitengewone reis gemaakt, waarbij de trekhaakfabrikant is uitgegroeid tot een internationale speler in de automotive industrie met meer dan 800 gepassioneerde medewerkers verdeeld over 9 locaties met high-quality productielocaties in Nederland, Frankrijk, Thailand en Zuid-Afrika.

Van smederij naar fabrikant van voertuigen
Reint Brink opende in september 1903 een smederij in Assen. Zoon Roelof Brink neemt later het bedrijf over en legde zich toe op het bouwen van aanhangwagens en begin jaren ‘30 werden de eerste trailers afgeleverd. Om zich meer te specialiseren in trailers, werd er omstreeks 1946 in Meppel een nieuwe vestiging geopend onder de merknaam KAT (Kipper, Aanhangwagen en Trailer fabriek). Eind jaren 50 verhuisde de fabriek van Meppel naar Staphorst en werden er motortrucks geproduceerd, op dat moment stond Brink in Nederland geregistreerd als fabrikant van voertuigen.

Brink groeit uit tot internationale speler op de trekhakenmarkt
Na enkele jaren besloot Roelof Brink te starten met de productie van aanhangwagens en trekhaken. Eerst werden deze trekhaken alleen voor bezitters van aanhangwagens geproduceerd, maar de vraag bleek zo groot dat begin jaren ‘60 de trekhaak als afzonderlijk artikel werd verkocht onder de naam RBS (Reint Brink Staphorst). Onder de merknaam Brink werd het bedrijf een van de grootste spelers op de internationale trekhakenmarkt. Om die positie te verstevigen, opende Reint Brink in de jaren ‘70 een gloednieuw pand in Staphorst waar ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van trekhaken onder één dak kwamen. In de jaren ’90 begint de internationalisering van Brink nog meer vorm te krijgen met de overname van een Franse trekhakenfabrikant. “Onze vestiging in Reims speelt een belangrijke rol in de levering van trekhaken aan Franse autofabrikanten, dit weten zij goed te combineren met de business in de aftermarket. De locatie blinkt uit in flexibiliteit, we kunnen daar snel opschalen wanneer het nodig is”, aldus Coen Rooijmans, CEO van Brink.

Alles in eigen huis: van ontwerp tot productie en testen van de producten
De rijke geschiedenis heeft Brink gevormd tot het bedrijf van vandaag. Coen: “Nog steeds hebben we alles in eigen huis. Van het ontwerpen van de trekhaak tot en met de ontwikkeling en de productie, maar we beschikken ook over eigen testcentra waar we de kwaliteit van onze producten waarborgen. Hier zijn we ontzettend trots op”. Brink heeft altijd gestreefd naar het leveren van producten van de hoogste kwaliteit, ondersteund door een diepgeworteld geloof in vakmanschap en innovatie. “Blijven innoveren en continue verbetering hebben zeker bijgedragen aan ons succes in de afgelopen 120 jaar. Onze laatste innovatie is de volledig elektrisch wegdraaibare trekhaak, de Brink Lightweight Electric (BLE). Ik ben er van overtuigd dat we over 5 jaar trots ons 125-jarig jubileum kunnen vieren en weer nieuwe mijlpalen hebben bereikt.”

Brink wordt steeds internationaler
Hoewel de internationalisering van Brink al jaren geleden is begonnen, blijft Brink vandaag de dag nog steeds uitbreiden. Zo heeft Brink in 2017 een productielocatie in Thailand geopend om de verdere groei als OE leverancier te verzekeren. Coen Rooijmans: “Thailand is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige locatie met focus op hoge kwaliteit en een goed logistiek systeem, en met alle relevante certificaten. Dit jaar ligt er focus op uitbreiden naar Australië, een markt met veel potentie die we goed vanuit onze vestiging in Thailand kunnen bedienen.” Ook de vestiging in Zuid-Afrika timmert hard aan de weg. “Zuid-Afrika heeft al meerdere malen een prominente award gewonnen in hun regio voor productiebedrijf van het jaar, een mooie mijlpaal om trots op te zijn!”

Vakmanschap van medewerkers draagt bij aan 120-jarig bestaan
Brink wil graag haar medewerkers, partners en klanten bedanken die gedurende vele jaren hebben bijgedragen aan het succesverhaal. Het is dankzij hun toewijding, vakmanschap en vertrouwen in Brink dat deze bijzondere mijlpaal van het 120-jarig jubileum bereikt is.

Als blijk van waardering voor de inzet en toewijding van onze medewerkers, zet Brink haar medewerkers wat extra in het zonnetje. Het bedrijf kijkt uit naar de informele barbecue later deze week ter ere van het 120-jarig bestaan, waar medewerkers samen zullen komen om herinneringen te delen en naar de toekomst te kijken.

Bedrijfsprofiel: over Brink Group

Brink Group is een van de wereldmarktleiders op het gebied van trekhaken met meer dan honderd jaar ervaring in de automobielsector. Onder het motto ‘Your perfect fit’ biedt Brink Group een perfecte en veilige verbinding tussen vrijwel elk denkbaar voertuig en het materiaal wat men mee wil nemen, waardoor iedere dag weer miljoenen gebruikers veilig op weg kunnen naar hun activiteiten buitenshuis. Brink Group, met haar hoofdkantoor in Staphorst, Nederland, heeft meer dan 800 gepassioneerde medewerkers verdeeld over 9 locaties (in Staphorst en Oosterhout in Nederland, Frankrijk, Thailand, Zuid-Afrika, Denemarken, Polen, Italië, Australië) en high-quality productielocaties in Nederland, Frankrijk, Thailand en Zuid-Afrika. In 2021 is Brink onderdeel geworden van AL-KO Vehicle Technology Group, een dochteronderneming van DexKo Global: een wereldwijde leider in aanhangerassen, aanhanger- en caravancomponenten en chassis-onderdelen. Brink, your perfect fit.


Vergunning oprichting smederij 1903


Familie Brink

Productie Thailand


RBS Trekhaken


Testcentrum Staphorst