Het is lastig om de vraag van wat de meest populaire sport in Nederland is. Want is de meest populaire sport de meest bekeken sport op TV of de meest beoefende sport? En als mensen niet bij een club zijn ingeschreven, hoe tel je ze dan?

Als we kijken naar de meest populaire sport die op tv wordt gekeken en waar op wordt gewed, kun je natuurlijk heel eenvoudig naar de cijfers kijken. Wedden op sport bij de beste bookmakers is in Nederland pas sinds 2021 legaal en hierdoor is de industrie nog vrij klein. Maar dat houdt niet weg dat veel mensen graag een gokje wagen. In dit artikel bespreken we de meest populaire sporten onder Nederlanders om op televisie te volgen en dus ook de meest populaire sporten om op te wedden.

Voetbal

Voetbal is de meest populaire sport in Nederland. Of dit nu is onder mensen die zelf spelen of onder mensen die wedstrijden kijken op TV. In Nederland zijn er duizenden amateuristische clubs en 34 professionele clubs. Bijna 2 miljoen mensen staan bij deze clubs ingeschreven en zullen dus ook regelmatig naar wedstrijden kijken. Alle clubs in het professionele voetbal spelen wedstrijden die op TV worden uitgezonden, maar dan hebben we natuurlijk ook nog wedstrijden zoals de Champions League en de Europa Cup die elke week worden uitgezonden.

Zwemmen

We hebben veel watergebieden in Nederland en de meeste Nederlanders beginnen dus ook met zwemles als ze ongeveer zes jaar oud zijn. Bijna iedereen heeft minstens één zwemdiploma en veel Nederlanders gaan regelmatig naar het zwembad.

Nederland heeft hierdoor ook een aantal Olympische zwemkampioenen en het is hierdoor een populaire sport om te kijken.

American Football

Hoewel we in Nederland zelf geen American football spelen, is de Super Bowl een van de grootste sportevenementen van het jaar. In Amerika wordt het vaak als een nationale feestdag gezien, maar ook in andere landen kijken veel mensen elk jaar weer naar de finale van het seizoen.

Wielrennen

Nederlanders fietsen natuurlijk bijna elke dag om ergens te komen en er kan snel worden vergeten dat het toch ook echt een sport is. De Tour de France is daar echter een uitzondering op en meer dan een miljoen Nederlanders kijken elk jaar weer naar deze spannende wedstrijd.

Schaatsen

Iedereen in Nederland begint ov er een Elfstedentocht te dromen zodra het kouder begint te worden. Nederland heeft een goede topografie en een goed klimaat voor schaatsen. Doordat het land zo plat is, is het gevoelig voor overstromingen. En hoewel we geen extreem koude winters hebben, vriest het eigenlijk elk jaar wel wat. Schaatsen in een ondergelopen weiland is hierdoor dus iets dat al sinds de Middeleeuwen wordt gedaan.

Op een wereldniveau zijn er sinds 1924 in totaal 569 Olympische medailles uitgereikt aan schaatsers. Hiervan gingen er 121 (meer dan 20%) naar Nederlanders.

Hockey

Hockey is een populaire sport in Nederland, vooral in grotere steden en onder studenten. Nederlandse hockeyteams hebben de afgelopen jaren flink wat wedstrijden gewonnen en zijn wereldkampioen en Europees kampioen geworden en hebben goud gewonnen op de Olympische Spelen.

Golf

Er vinden elk jaar een aantal golftoernooien plaats, waaronder de Majors, de Ryder Cyp en de PGA Tour. Golf is in Nederland misschien minder populair om als sport te spelen, maar elk jaar zitten er toch zeker duizenden mensen gespannen toe te kijken om te zien wie de Majors wint.

Rugby

Fans van rugby zullen zeer regelmatig achter de tv zitten om de verschillende wedstrijden te kijken. De grootste rugbywedstrijd die elk jaar plaatsvindt is waarschijnlijk wel de Six Nations, waarin Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Wales het tegen elkaar opnemen.

Formule 1

Motorcross wordt misschien minder snel als een sport gezien, maar is dat toch echt wel. Lewis Hamilton staat aan het einde van zijn carrière en er zijn veel coureurs die zijn plaats willen innemen. De volgende kampioenschappen zullen dus zeker heel spannend worden.

Er zijn nog veel meer sporten die veel op tv worden gekeken en waar mensen graag een gokje op wagen. En natuurlijk zijn er binnen elke sport nog verschillende wedstrijden en toernooien die worden gevolgd. Als je een keer op een sport wilt wedden bij een boekmaker, zul je gegarandeerd een sport of team vinden dat bij jouw interesses past.