Met o.a. een stukje interview met kampoverlevende Coen Rood, die destijds vertelde over zijn verblijf in en wegvoering uit Staphorst en wat daarna volgde.

Op 26 januari organiseert Stichting Kamp Het Wijde Gat een avond over geschiedenis van dat kamp en over de plannen om die historie meer zichtbaar te maken. Aanvang 19.30 uur in de Prins Mauritsschool, Gemeenteweg 326a, Staphorst. Toegang € 6,-. Aanmelden via info@kamphetwijdegat.nl of via telefoonnummer: 0522-464233 

De stichting presenteert het verhaal dat begint in 1929 en gaat over werkverschaffing, ontginning en aanleg Staatsbos. Het kamp bood plaats aan 96 personen. Hoor verder waarom er in 1941/1942 meer dan 100 Chinezen woonden. Het dieptepunt was de huisvesting van ongeveer 80 Joodse mannen in 1942. Later woonden er ook Zeeuwen, de verzetsgroep van Jos Bonvanie. Na de pauze wordt door G.J. Westhoff ingezoomd op de maanden in 1942 dat de Joodse mannen in de Staphorster kampen woonden.

3 kampen
In Staphorst en Rouveen werden er in drie kampen Conrad, Beugelen en Het Wijde Gat in totaal 344 mannen ondergebracht. Zij werden ingeschakeld bij het ontginningswerk. Zo speelden die kampen in 1942 een rol speelden bij de jodenvervolging. Die geschiedenis was wat vergeten. Een groot aantal interviews met oudere Staphorsters bracht daar verandering in. Via ooggetuigenverslagen, originele handgeschreven brieven uit de Staphorster kampen, oproepformulieren en foto’s van Joodse mannen in het Staphorster veld ontstond een beeld van de kampen en hun bewoners. De presentatie neemt u mee langs brieven, voorwerpen, de locaties en de Joodse mannen in de Staphorster werkkampen of werkzaam in het veld. Uitgelegd wordt hoe de Staphorster kampen passen in de brede context en systematiek van de Jodenvervolging in Nederland. Het dieptepunt in de geschiedenis van de kampen is de wegvoering van de joden in de vroege morgen van 3 oktober 1942.

Interviews
Interviews met Coen Rood, die na kamp Conrad zo’n 10 concentratiekampen overleefde, bracht het onderzoek naar de joodse werkkampen in een heel andere fase. Tijdens deze avond wordt het stukje getoond uit de gesprekken, waarin Rood vertelt van zijn verlossing uit kamp Amphing.

Nog nooit zo concreet en ‘dichtbij’ geweest
Dankzij de inzet van de stichting komt er nu bij het terrein van voormalig kamp Het Wijde Gat een Westerborkmonument, een replica van de poort en informatiepanelen. Door de maquette, die tijdens de avond te bezichtigen is, is kamp Het Wijde Gat nog nooit zo concreet en ‘dichtbij’ geweest.