Op een warme, zonnige dag krijgen lange mouwen een slechte reputatie. Als het buiten warm is, zal een drager met lange mouwen zelfs gelach en spot op de golfbaan verdragen en de eindeloze vraag: “Vind je de zon niet lekker?” Hier is het goede nieuws: als je UPF 50+ lange mouwen draagt ​​wanneer de stralen je teisteren, heb je niet langer te maken met degenen die gewoon het geheime voordeel van lange mouwen niet kennen. Dan moet je dus wel kiezen voor een long sleeve t-shirt met UPF 50+ lange mouwen!

Het feit is dat wanneer de zon schijnt en de temperatuur stijgt, UV-beschermde lange mouwen je beschermen tegen zonnebrand en je koeler houden. Artsen adviseren al lang om UV-zonbeschermende kleding te dragen als een manier om schade door de zon te voorkomen en te beschermen tegen huidkanker; wat de wetenschap nu echter aantoont dat het blokkeren van UVA/UVB-stralen in combinatie met lange mouwen ons ook koeler houdt.

Een aantal jaren geleden was een nieuwsgierig onderzoeksteam onder leiding van C Richard Taylor en Virginia Finch van de Harvard University en Amiram Shkolnik en Arieh Borut van de Universiteit van Tel Aviv verbaasd over het vermogen van de bedoeïenen van de Sinaï om de zonnewarmtebelasting te minimaliseren in een hete woestijn. De studie, toepasselijk genaamd “Waarom dragen bedoeïenen zwarte gewaden in hete woestijnen?”, mat de totale warmtewinst en het verlies van de mensen in de gewaden, rekening houdend met hun hoeveelheid dekking, lange mouwen en de kleur van hun gewaden.

Een vrijwilliger met verschillende dekkingsniveaus en verschillende gekleurde kleding stond 30 minuten in de woestijn in de middagzon. De vrijwilliger die in de Negev-woestijn op de bodem van de kloofvallei tussen de Dode Zee en de Golf van Eilat werd geplaatst, weerstond 35 graden Celsius en droeg ofwel: 1) een zwarte bedoeïenenmantel; 2) een soortgelijk gewaad dat wit was; 3) een geelbruin legeruniform; of 4) korte broek (dat wil zeggen, hij was halfnaakt).

De resultaten waren verrassend, maar niet verrassend. Lange mouwen en meer kleding hielden de drager koeler. Zoals het rapport het stelt: “De hoeveelheid warmte die een bedoeïen krijgt die wordt blootgesteld aan de hete woestijn, is hetzelfde, of hij nu een zwart of een wit gewaad draagt. De extra warmte die door de zwarte mantel werd geabsorbeerd, ging verloren voordat deze de huid bereikte.”

Wat betreft woestijntemperaturen in onze dagelijkse wereld, als het warm is, zweten ons lichaam als een natuurlijk koelmechanisme. Laten we eerlijk zijn, zweet dat op de huid zit, voelt plakkerig en vochtig aan. Dan is de verleiding vaak groot om warmte “af te geven” door kleding uit te trekken of korte mouwen te dragen, wat kan leiden tot schadelijke zonnebrand. Comfortabele loszittende UPF 50+ lange mouwen in een vochtafvoerende stof voeren zweet weg van de huid zodat het kan drogen, en het creëert een kleine luchtstroom tussen huid en stof om het koel te houden en tegelijkertijd te beschermen tegen zonnebrand en UV-schade.

Hoewel lange mouwen de huid zelfs droog en koel kunnen houden, zijn lange mouwen geen vervanging voor het drinken van vloeistoffen als het extreem heet is. Medische professionals zullen altijd aanraden om een ​​zonnehoed, UV-kleding te dragen, regelmatig een pauze in de schaduw te nemen, een UV-paraplu te gebruiken voor draagbare schaduw en veel hydraterende vloeistoffen te drinken.