Annie van Gemert 2e prijs Zilveren camera  categorie Documentair nationaal- serie. Met 12  foto’s uit de serie “Kleurrijk Staphorst.”

De portretten van Staphorsters in klederdracht in de authentieke interieurs geven een indringend beeld van de vrijwel onbekende binnenwereld van een kleurrijke cultuur. Vooral de oudere generatie Staphorsters draagt nog klederdracht en woont in historische boerderijen. Er is een doordeweekse- en een zondagsdracht en speciale dracht voor de rouwperiode. De interieurs in de vorm van een pronkkamer of ‘privémuseum’ zijn verborgen pareltjes die tot nu toe nauwelijks toegankelijk waren voor de buitenwereld. Een verhaal van eeuwenoude tradities die langzaam verloren gaan. Van dit project is ook een fotoboek verschenen met de titel Kleurrijk Staphorst.
Op 11 februarie was de prijsuitreiking van de zilveren camera in  theater Gooiland in Hilversum. Vanwege corona maatregelen was deze  alleen voor de winnaars en juryleden toegankelijk, deze was wel volgens een live stream te  zien.
 
Op 12 februari – 3 april worden de foto’s van de winnaars tentoongesteld in Museum Hilversum.Op 12 april is de opening van tentoonstelling,( alleen voor genodigden.) vanaf 13 februari voor publiek.

www.annievangemert.com

Kleurrijk Staphorst

Fotograaf Annie van Gemert (Vught, 1958) werkte van 2019 tot en met  2021 aan een fotoproject over Staphorst. Het boek Kleurrijk Staphorst  met 130 foto’s  is verschenen

Het fotoboek ‘Kleurrijk Staphorst’ toont portretten van Staphorsters in klederdracht in de authentieke typische interieurs. De foto’s in dit boek geven een indringend beeld van de vrijwel onbekende binnenwereld van een kleurrijke cultuur. Vooral de oudere generatie Staphorsters wordt belicht. Zij, die hun hele leven trouw zijn gebleven aan de traditie, het geloof en de bijbehorende normen en waarden. De Staphorster klederdracht met de plooirokken, mutsjes met stipwerk en de kraplap van bloemetjes stof, kanten mutsen en de zilveren oorijzers verdwijnt langzaamaan uit het straatbeeld. De historische boerderijen bestaande uit interieurs met rode of gele plafonds, pompeuze kabinetkasten, de met beukenhoutstructuur beschilderde deuren en de verzameling porseleinen serviesgoed vormen het decor van een rijke geschiedenis. De tegeltableaus met afbeeldingen van het boerenleven met bijbelse spreuken illustreren de eenvoud van het leven uit vervlogen tijden. Deze interieurs in de vorm van een pronkkamer of ‘privemusea’ zijn verborgen pareltjes die tot nu toe nauwelijks toegankelijk waren voor de buitenwereld. Een verhaal in woord en beeld van eeuwenoude tradities die langzaam verloren gaan en opgeslokt worden door een veranderend tijdsbeeld. Foto’s van Staphorsters in hun interieurs zijn zelden aan de buitenwereld getoond en vormen een waardevol document over een dorp in verandering

Annie van Gemert (1958, Vught) werkt aan langdurige documentaire fotoprojecten waarvan de foto’s in boekvorm gepubliceerd worden. Van deze projecten zijn diverse fotoboeken in eigen beheer verschenen zoals Kinderrijk, Kloosterlingen, Boerenkracht, Schooluniformen en Jongens en meisjes. Haar interesse richt zich op werelden die op het punt staan te verdwijnen of te veranderen. Gedreven door haar nieuwsgierigheid naar levens die zich grotendeels achter gesloten deuren afspelen maakte zij projecten over onder meer jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens, kloosters, grote gezinnen en schooluniformen. Kenmerkend voor haar aanpak is dat zij deze besloten werelden vaak jarenlang volgt en observeert. Voor de fotoserie Jongens en meisjes ontving zij in 2010 de 2e prijs in de World Press Photo in de categorie portretten, waarmee deze foto’s wereldwijd te zien waren. Het fotoboek Boerenkracht-generaties in beweging heeft in 2020 de bronzen greep gewonnen bij de jaarlijkse prijsvraag voor de  Gouden greep voor beste agrarische journastiek. NVLJ  Nederlandse vereniging van de land en tuinbouwjournalistiek.