Datum: Dinsdag 21 september van 13.30 – 15.00 uur
Locatie: Demoveld Jan Dunnink, Schipgravenweg (zandweg tussen Groenlands en

Zuideindigenweg) in Rouveen

Sorghum is voor Nederland een relatief nieuw ruwvoergewas en biedt mogelijk potentie door de hogere eiwitproductie en verminderde gevoeligheid voor droogte. Maar is dit ook zo op veengrond, met welke aanpak is een redelijke opbrengst te halen en is dit ook mogelijk met minimale inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen? Daarvoor is in samenwerking met veehouder Jan Dunnink en enkele loonwerkers een demoveld aangelegd in Rouveen.

Wat is er te zien?

Op het demoveld met sorghum is eerst een snede gras geoogst, mede door de late berijdbaarheid van het veld. Daarna is er één grasstrook doodgespoten en een strook niet. Op beide stroken is grondbewerking toegepast met een mulch of freesmachine. Vervolgens is in beide stroken sorghum ingezaaid van het ras HD100, zowel rijenzaai, deltazaai als volleveldszaai. In de strook volleveldszaai is de onkruidbestrijding uitgevoerd met een wiedeg. In de strook met rijeenzaai is een deel bewerkt met een strokenfrees. Daarmee is niet alleen onkruid bestreden, maar ook de dicht geregende toplaag los gemaakt.

Dit jaar zijn ook in Friesland en Overijssel/Achterhoek een aantal percelen Sorghum aangelegd op veengrond en zandgrond. Deze ervaringen zullen ook worden gedeeld.

We zien u graag tijdens de bijeenkomst om bij te praten over het verloop van sorghumteelt dit jaar (en ook mais). Aanmelden is niet nodig

De demovelden zijn mede mogelijk gemaakt door teler Jan Dunnink, Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO) en Delphy

Michaela van Leeuwen, Projectleider VKO, LTO Noord, 06-51259725 mavleeuwen@ltonoord.nl Herman Krebbers, Delphy, 06-53400066, h.krebbers@delphy.nl