Altijd al eens willen weten hoe het precies zat met de Franse para’s op 7 en 8 april 1945 rond Den Hulst, Stapborst en Balkbrug? Wandel dan zaterdag 17 juli om 14.00 uur onder leiding van een gids mee met de wandeling naar aanleiding van het boek ‘De laatste sprong. De zuidflank van Operatie Amherst op de grens van Overijsel den Drenthe’. Vertrek- en eindpunt zijn naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Er is plaats voor maximaal 30 personen. Reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via de site westhoffboeken. Deelname € 5,- p.p.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet). De wandeling voert door de brandgang die die nacht werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over de Dedemsvaart bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt. 

Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid. Bij onvoldoende kunt u uitwijken naar parkeerplaatsen rond de oude werkschuur Vijverweg 5. Tijdens de wandeling gelden de algemene richtlijnen van het RIVM.