Gisteren heeft stichting Stéphanos haar jaarverslag over 2020 gepubliceerd. Directeur/bestuurder J. van der Ham; “Door de wereldwijde coronapandemie is het afgelopen jaar anders gelopen dan wij ooit hadden kunnen bedenken. Ook voor onze stichting heeft dit consequenties gehad. Ondanks alles konden wij wederom hulp bieden aan de meest kwetsbaren in de Afrikaanse samenleving en daarbij mocht het Woord van God centraal staan. Door alle betrokkenen heeft er veel werk in aangepaste vorm plaats kunnen vinden. En onze grote en trouwe achterban heeft ons ook dit moeilijke jaar (financieel) gesteund.”.

In het jaarverslag is uitgebreid te lezen over de voortgang van het werk in Nederland en de projecten in Malawi en Zambia. Zo konden er vanwege coronamaatregelen in Nederland veel activiteiten niet doorgaan en werd er gezocht naar alternatieven. “Zo is er meer gebruik gemaakt van online mogelijkheden. Omdat Stéphanos de bekende producten niet op beurzen kon verkopen is er een eenvoudige webshop (www.stéphanos.nl/webshop) opgezet. Daarnaast is er in samenwerking met vrijwilligers een fotokaarten webshop (www.fotokaarten-stéphanos.nl) opgezet om de zeer populaire fotokaarten ook online te verkopen.”, aldus fondsenwerver/voorlichter H. Droppert.

In het jaarverslag is te lezen dat er ook in Zambia van de omstandigheden gebruik is gemaakt om meer te werken met online mogelijkheden. Door de pandemie waren de kerken gesloten. Om toch mensen te bereiken met Gods Woord, zijn er diverse activiteiten tot stand gekomen. In samenwerking met lokale mensen zijn er o.a. filmpjes gemaakt met Bijbelverhalen (met tekeningen) in Engels en Cinyanja. De filmpjes zijn verspreid via WhatsApp en Bluetooth. Ook zijn er Bijbelverhalen via de lokale radio uitgezonden en is er een website ontwikkeld (www.kudziwazamulungu.com) waarop Christelijke literatuur in Engels en Cinyanja, filmpjes met Bijbelverhalen, Christelijke liederen voor kinderen en trainingen worden gepubliceerd. 

In Midden-Malawi zorgde de coronapandemie ervoor dat er veel tijd overbleef voor het werk op het land. In december kon een bos aan Moringabomen worden geplant, vanwege een sponsorbijdrage. Dit zorgde ook voor werkgelegenheid voor 6 boeren. In de toekomst kan dit wellicht worden uitgebreid naar een inkomst opbrengende boomgaard.

In april 2020 kon Stéphanos in Zuid-Malawi starten met het Covid-19 Community Response Project, een programma gericht op hulp n.a.v. de pandemie. Het Dep. Hulp bij Bijzondere Noden van GGiN maakte dit mogelijk. Er werd informatie over het virus doorgegeven in de dorpen. Er werden handwasfaciliteiten, zoals zeep en een vat met tap voor de gezinnen van de projecten SOAP (Stéphanos Outreach Adoption Program) en FAP (Family Adoption Program) en hun omringende dorpsgenoten uitgedeeld. Ouders en leraren werden ondersteund bij het huisonderwijs en doordrongen van de gezondheids- en hygiënemaatregelen en zij ontvingen een Bijbel. En er werd schrijfmateriaal aan kinderen uitgereikt voor hun thuis-schoolwerk.  

De reformatorische stichting Stéphanos geeft hulp en (Bijbel)onderwijs aan (wees)kinderen en hun familie. In Malawi ligt bij het werk de focus op diaconaal werk met de Bijbel in de hand. Voor Zambia geldt dat de werkzaamheden voornamelijk zijn gericht op evangelisatie.

te downloaden: 

Jaarverslag 2020
Jaarrekening 2020

Foto’s: Coronahulp in Malawi. Coronaregels bij hoofdgebouw Stichting Stéphanos, Malawi. Beeld stichting Stéphanos