“Je doet het voor jezelf èn voor de ander”. José van Bruggen kreeg vanochtend in haar woonplaats Deventer de 100.000ecoronavaccinatie in regio IJsselland. Ze twijfelde geen moment of ze de prik zou halen. “Twaalf jaar geleden heb ik borstkanker gehad. Ik genas volledig en heb sindsdien een rotsvast vertrouwen in de gezondheidszorg. Ik hoop dat iedereen zich laat vaccineren.” 

José kreeg bloemen en felicitaties van Michiel van Willigen, voorzitter algemeen bestuur GGD IJsselland en Margreet Algera, die als manager verantwoordelijk is voor het vaccinatieprogramma van GGD IJsselland. 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Michiel kwam graag naar Deventer om de 100.000e prik extra aandacht te geven. Hij vindt vaccinatie belangrijk. En niet alleen tegen corona. “Bijzonder is dat je ziet dat mensen in het algemeen anders naar vaccinatie gaan kijken. Ze zien niet alleen het eigen belang, maar ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een ziekte te bestrijden. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld tot drie keer toe een HPV-vaccinatieronde aan zich voorbij laten gaan. Maar zij en haar vriendinnen gaan nu wèl, omdat ze zien hoe belangrijk vaccinatie is.”

Vaccinatiebereidheid

Margreet Algera is trots op iedereen die meewerkt aan de vaccinatie in regio IJsselland. “We doen het goed als GGD en zeker in IJsselland. Niet alleen de medewerkers, maar ook de inwoners. De vaccinatiebereidheid in onze regio is zo hoog dat we extra vaccins krijgen toebedeeld. Afgelopen week vaccineerden we in totaal 20.000 mensen, terwijl de planning 15.000 was. Er komen nu steeds meer vaccins beschikbaar. Daarom gaan we vanaf nu snel opschalen. En dat kunnen we ook, dankzij de inzet van alle medewerkers.” Het is niet zeker wanneer de 200.000e prik in IJsselland een feit is, maar dat zou binnen een maand het geval kunnen zijn, afhankelijk van de levering van de vaccins. 

Kleinkinderen

Heeft José nog plannen? “Ik heb drie kleinkinderen. Die zie ik nu alleen op afstand. Ik kijk er naar uit dat dat niet meer hoeft. Voor de rest houden wij ervan om erop uit te gaan met de caravan en ik wandel met een vriendin het Pieterpad. Dat kan nu gelukkig ook allemaal. Maar ik besef dat dat niet voor iedereen zo is. Daarom is vaccinatie ook zo belangrijk. Je doet het voor jezelf èn voor de ander.”