Zondagochtend vroeg was het zover. De laatste werkzaamheden werden afgerond, waarna de onderdoorgang in Balkbrug werd opengesteld. Daarmee is er voor doorgaand verkeer een einde gekomen aan het wachten voor de verkeerslichten en kunnen zij Balkbrug onderlangs passeren. Voor inwoners van Balkbrug scheelt het een hoop verkeer op een voorheen drukke kruising.

Gedeputeerde Bert Boerman: “De openstelling van deze onderdoorgang in Balkbrug is echt een mijlpaal in de realisatie van de Vechtdal Verbinding. Waar voorheen een druk kruispunt was, wordt de verkeersveiligheid en leefbaarheid fors verbeterd doordat het verkeer nu onder de kern van het dorp doorrijdt. En ook het doorgaande verkeer profiteert van een betere doorstroming.”

Een megaklus

Begin 2020 startte aannemer VDV, in opdracht van de provincie Overijssel en met medewerking van de gemeente Hardenberg, aan de megaklus. Verkeer werd via tijdelijke wegen om de bouwput heengeleid. Verkeerslichten zijn verwijderd, werkzaamheden uitgevoerd aan de riolering en kabels en leidingen verlegd. De huidige onderdoorgang heeft zijn vorm onder water gekregen, door de bijzondere methode waarbij het beton onder water werd aangebracht. Daarna is nog een periode gewerkt aan de afwerking en de aansluiting op de N377.

Doel is verbinding

Hoewel de grootste klus geklaard is, is de provincie nog niet klaar in Balkbrug. De komende maanden staan werkzaamheden op en aan de Ommer- en Meppeler weg op de planning. Ook wordt het brugdek van de onderdoorgang ingericht, met aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit. Dat laatste moet een dorpse sfeer geven en Balkbrug Noord en Zuid meer met elkaar in verbinding brengen. In juni wordt de oplevering van de hele klus officieel gevierd met bestuurders van de provincie Overijssel en gemeente Hardenberg, samen met een afvaardiging van ondernemers en inwoners uit Balkbrug.

Project Vechtdal Verbinding

De werkzaamheden in Balkbrug zijn onderdeel van het project Vechtdal Verbinding. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op de provinciale wegen N340/N48 Zwolle-Ommen en N377 Lichtmis-Slagharen heeft de provincie Overijssel een pakket maatregelen ontwikkeld. De bouwwerkzaamheden zijn begin 2020 gestart. Het project wordt eind 2023 afgerond.

Bron: Overijssel.nl