Mensen die genezen zijn van corona kunnen lang last houden van verschillende klachten. Bijvoorbeeld verlies van spierkracht, waardoor ze minder goed of helemaal niet meer lopen, (sterke) achteruitgang van de conditie, kortademigheid of problemen met praten of slikken door de beademing. Deze restklachten kunnen leiden tot uitval van deelname aan werk, sport of maatschappij. De ziekte, maar ook het herstel ervan verloopt heel  grillig en is bij iedereen verschillend. Het is daarom aan te raden om bij aanhoudende klachten zo snel mogelijk te starten met een revalidatietraject bij de fysiotherapeut. Dit geldt zowel voor mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, als voor mensen die enkele weken flink ziek zijn geweest en thuis konden uitzieken. 

Bij Ter Harmsel fysiotherapie in Staphorst/Rouveen zijn de therapeuten speciaal opgeleid voor het revalideren van Covid-19 patiënten. Hierdoor kunnen zij mensen op een verantwoorde manier begeleiden in hun herstel. Ter Harmsel biedt mensen die Covid hebben gehad een op maat samengesteld programma. Het revalidatietraject richt zich in grote lijnen op kortademigheid, benauwdheid, conditie- en spierkracht verlies, maar is natuurlijk afhankelijk van de klachten. De fysiotherapeut werkt, indien nodig, samen met andere disciplines als diëtist, huisarts, psycholoog of logopedist. 

Ondertussen zijn al diverse mensen na een Covid-19 besmetting gerevalideerd bij Ter Harmsel. “De revalidanten ervaren de hulp, advies en begeleiding door de fysiotherapeut als heel waardevol”, aldus longfysiotherapeute Klarinda van Spijkeren. “Wacht niet te lang met revalideren, maar begin zo snel mogelijk voor het beste resultaat”, is haar advies. Ter Harmsel fysiotherapie is ook tijdens de lockdown gewoon geopend. Meer informatie vindt u op www.fysioterharmsel.nl