In de week vóór 5 december – als menig Nederlands kind zijn of haar ‘schoen mag zetten’ – houdt Kerk-in –Actie een huis-aan-huis collecte voor de vluchtelingen-kinderen in Griekenland. 

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten; dat is de dagelijkse werkelijkheid voor duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn er aangekomen uit landen als Syrië, Afghanistan, Congo en Ethiopië op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Hoe anders is de realiteit. Flinke trauma’s door de ervaringen op de reis die achter hen ligt – hoevelen zijn onderweg niet omgekomen? En dan stapelen de teleurstellingen zich op: de achterdocht, weerzin en tegenwerking van de Europeanen. De brand, die het hele vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in de as legde en de gedwongen overnachtingen op straat. De bedreigingen van de rechts extremisten. Een nieuwe tent van de VN, dat wel, maar de toegewezen plek is modderig, sommige tenten staan in het water en veel te veel mensen voor het weinige sanitair. En dan nog de constante Coronadreiging… “Geef licht” luidt het motto van deze collecte. Dat hoeft in de aanloop naar advent en kerst nauwelijks uitleg. “Dat er mensen zijn die blijk geven ons te hebben gezíen…dat is al een geschenk”.