Op de foto: prijsuitreiking op de dialectavond 2019 in Museum Staphorst / © René Admiraal

Museum Staphorst krabbelt weer langzaam op van de enorme dip die werd veroorzaakt door het Corona-virus. Maanden van sluiting, juist in het jaar waarin de meest ambitieuze tentoonstelling uit de geschiedenis van het museum werd georganiseerd, hebben hun weerslag op het resultaat: veel kosten en nul inkomsten. 

Maar er gloort hoop. Museum Staphorst merkt dat veel mensen in eigen land blijven. De bezoekersaantallen in de afgelopen maand juli waren boven verwachting. Hoewel het jaar, met ingeschat 60% minder bezoekers, niet meer goedgemaakt kan worden, biedt dat echter toch nog een beetje perspectief. 

Een ander punt waar Museum Staphorst sinds de heropening tegenaan gelopen is, is het beperkte aantal gastvrouwen/gastheren die beschikbaar zijn. Door de extra maatregelen en protocollen worden extra mensen ingezet om deze goed te kunnen uitvoeren. Verder is het museum twee avonden geopend zodat er ook dan bezoekers kunnen komen.

Al die zaken zorgen ervoor dat het museum meer vrijwilligers kan gebruiken zodat de druk op de huidige groep vermindert.

Wat is je taak en wat biedt het museum je als vrijwilliger? 

Samen met je collega’s ben je ervoor verantwoordelijk dat de gasten goed en vriendelijk ontvangen worden. Samen vervul je de noodzakelijke formaliteiten. Je bedient de (zeer gebruiksvriendelijke) kassa of je registreert bezoekers op formulieren of computer. Je beantwoordt eenvoudige vragen. Je zorgt voor koffie als de gasten daarom vragen.

Je krijgt er veel voor terug: gezellige werkomgeving in een leuk, zeer gevarieerd team: mannen, vrouwen, sommigen in klederdracht, ouderen maar ook jonger.

Afhankelijk van je eigen mogelijkheden kun je een dagdeel per week worden ingezet, een hele dag. Of zelfs meer als je dat zou willen.

Dus mannen, vrouwen, als je tijd over hebt, is dit misschien wel een mooie invulling. Stap over die drempel en kom vrijblijvend eens langs. Praat met andere vrijwilligers. Je kunt ook een belletje doen naar Jan Talen – 06 549 351 68 -voorzitter van het museum-, voor meer informatie.