“Het zijn gekke tijden. Er is onzekerheid over de gezondheidsrisico’s die we lopen vanwege het coronavirus. De overheid kondigt allerlei maatregelen aan die ons dagelijks leven inperken. Niet naar school, niet naar de sport, niet naar je vrienden, niet naar opa en oma. Dus maar weer bellen of appen om met elkaar in contact te blijven. Om 1,5 meter afstand te houden is best ingewikkeld en voelt vreemd. Is het niet voor onszelf, dan wel voor de buurvrouw, je collega, vriend of vriendin of oom en tante.”

“Kunnen wij dat? Ja, wij kunnen dat. Als burgemeester ga ik er van uit dat ik daar geen boetes voor hoef uit te delen naar inwoners (€ 400,-) of bedrijven (€ 4.000,-). Wij dragen met elkaar deze verantwoordelijkheid in Staphorst. En wij handelen er ook naar. Hoe beter wij ons aan de regels houden, hoe sneller wij het normale leven weer kunnen oppakken. Zeker is in ieder geval dat 2020 voor altijd herinnerd zal worden. Ik wens dat u gezond uit deze crisis komt, vandaar het overzicht van onderstaande maatregelen. Deze werken wij steeds weer actueel bij.”

Hartelijke groet, burgemeester Gerrit Jan Kok

Update 7 mei:

Gisteravond hebben we op de landelijke persconferentie allemaal kunnen horen dat we naar een stapsgewijze versoepeling van de maatregelen gaan. Daarbij worden we opgeroepen om onze verantwoordelijkheid te nemen en op onze gezondheid te blijven letten. Het coronavirus is er nog steeds.

De basisregels voor omgaan met het coronavirus zijn nog steeds:

  • 1,5 meter afstand
  • Vermijd drukte
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Was vaak je handen
  • Heb je klachten? Blijf thuis!

Stap voor stap nieuwe maatregelen

Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd, die stap voor stap worden ingevoerd. Daarbij is nadrukkelijk aangegeven dat dit alleen kan, als het coronavirus onder controle blijft. Op 11 mei is de eerste stap.

Wat kan wel per 11 mei

  • Buitensport, jeugd en jongeren mag onder begeleiding, nog geen wedstrijden
  • Buitensport ook voor volwassenen mogelijk. Wel 1,5 meter afstand, geen wedstrijden
  • Bibliotheken gaan weer open
  • Contactberoepen mogen weer aan de slag
  • Speciaal- en basisonderwijs start op

Meer informatie

In onderstaande factsheet worden alle 5 stappen weergegeven. Hoe deze stapsgewijze invoering er in de praktijk uit gaat zien, is nog niet op alle onderdelen tot in detail duidelijk. Wij verwachten dat vanuit het Rijk en de Veiligheidsregio de komende periode meer informatie komt. Wilt u meer weten? Zie daarvoor ook de website van de Rijksoverheid.

Infographic stappenplan versoepeling coronamaatregelen

Bekijk het hele dossier van de gemeente hier.