9 april 1945: Het unieke eerste beeld van de bevrijders in Rouveen. Deze verkenningseenheid van de Manitoba Dragoons (waarschijnlijk 4 pantserwagens) was Duits gebied doorgedrongen en staat even stil bij het toenmalige café Kruidhof, vlakbij het huidige CZ Rouveen. Een tolk (staande op de Staghound pantserwagen) spreekt de bewoners toe. De foto is (zo goed als zeker) gemaakt door de moeder van Gerrit Stegeman. De boodschap aan de bevolking zal waarschuwend van aard geweest zijn. Want de Canadezen zullen zich weer terugtrekken die dag. 


Op 9 april is Staphorst nog niet bevrijd. Zwolle, Meppel zijn nog in Duitse handen. Een dag eerder hadden de Manitoba Dragoons vanuit Balkbrug contact gemaakt met het verzet (groep Bonvanie) en Franse parachutisten in de bossen van Staphorst. Op zondag de 8e april werd gevochten bij strategisch punt De Lichtmis maar de Duitsers houden stand. Ook komen die dag een verzetsman en Franse parachutist om het leven bij een schietpartij aan de Kanlaan. Er zullen nog spannende en bloedige dagen volgen voordat de regio Staphorst op 14 april 1945 is bevrijd. 


De tweede foto is genomen rond 14 april in Den Hulst. Canadese soldaten poseren met ‘Hendrikje Troost’ uit Den Hulst (Staphorst). 


Deze unieke foto’s (in bezit van Gerrit Stegeman) zijn onder andere de inspiratie voor een groot audiovisueel muziekevenement ‘Het Grootste Bevrijdingskoor van Nederland’ op vrijdagavond 24 april 2020 in Rouveen. Decor is de oude kerk van Rouveen. Het verhaal van de oorlog wordt in verschillende hoofdstukken teruggebracht tot ‘postzegelniveau’, namelijk hoe het dorp die jaren heeft beleefd. Nabestaanden uit het dorp, elders uit het land, en uit het buitenland krijgen een hoofdrol. Tijdens het programma zal een gelegenheidskoor bestaande uit koren, publiek –met begeleiding van diverse muziekkorpsen- ‘Het Grootste Bevrijdingskoor van Nederland’ vormen. De 43e gemechaniseerde brigade van de Koninklijke Landmacht zal de bevrijding van de regio Staphorst verbeelden. RTV Oost gaat het evenement uitzenden.

Volg 75 jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. via facebook!