Maandagmiddag 6 maart stond groep 8 van de Prins Mauritsschool stil bij de bemanningsleden van de bommenwerpen B 17 die omkwamen op de terugweg van Berlijn naar Engeland. Het brandende vliegtuig, de Flakstop, maakte een bocht boven Staphorst en stortte met nog drie inzittenden neer in een land aan de Zwarteveenweg. Twee andere mannen werden tijdens het dalen aan hun parachute door de Duitsers doodgeschoten. Vijf anderen overleefden en wisten te ontkomen.

De Prins Mauritsschool adopteerde het monument. Ieder jaar wordt het verhaal aan de leerlingen van groep 8 verteld en krijgen de leerlingen een boekje waarin de gebeurtenis beschreven staat. Dit keer werden de bloemen gelegd door Anne-Roos Dons en Linn van Hoorne. Naut Brakke, Stein Brakke, Joanard Troost en Floris Akkerman speelden voorafgaand aan de minuut stilte het Taptoesignaal.

De geschiedenis van dit vliegtuig bleek overigens dichter bij de leerlingen te staan, dan we vooraf vermoedden. Het verhaal gaat onder andere over Lloyd Freeman. Zijn parachute opende niet. Hij stortte neer en lag met gebroken been op de grond. Omwonenden ontfermden zich over hem en legden hem in huis. Dan steekt een leerlingen de vinger op: ‘Dat was bij mijn opa in de keuken. Hij heeft de piloot nog gezien. Er is ook nog een foto van.’ En tijdens de herdenking bij de herdenkingssteen doet de heer J. van der Horst (1930) zijn verhaal. Als 13/14 jarige is hij nog bij het vliegtuigwrak geweest. Drie dagen nadat het was neergestort. Om te kijken of er nog plexiglas te vinden was. ‘Daar maakten we ringen van.’ Groep 8 hoort het met interesse aan. De oorlog van toen komt zo wel heel dicht bij…

Foto’s © mevrouw J. Akkerman