Donderdag 26 januari heeft de stichting “Kamp Het Wijde Gat” een lezing gegeven in de Prins Mauritsschool in Staphorst. Daarvoor was zoveel belangstelling dat er stoelen moesten worden bijgezet De dagen daarna kwam er van verschillende kanten de vraag of er nog een herhaling kwam want op sociale media hadden ze heel veel reacties voorbij zien komen. Maar er waren ook reacties van ‘ik heb het helemaal niet gelezen, ik wist niet dat meester Westhoff een lezing gaf’. Daarom is er op donderdag 23 februari een tweede lezing gegeven in de Prins Mauritsschool in Staphorst. Waren er op 26 januari 90 betalende bezoekers afgelopen donderdag waren dat er 114.

Voor de pauze werd er ingegaan op de historie van kamp Het Wijde gat door Annekie van der Hoek en na de  pauze heeft Gert-Jan Westhoff uit Genemuiden die het boek ‘Dwangarbeid in Staphorst’ schreef een lezing geven over de Staphorster kampen en waarom ze werden opgericht. In de lezing was een opname van Coen Rood te zien die in kamp Conrad gezeten heeft. Vandaar is hij weggevoerd naar diverse kampen in Duitsland maar hij heeft het gelukkig overleefd. Toen hij werd bevrijd heeft hij gezworen om zijn verhaal door te vertellen aan de mensheid. Dit deed hij in Amerika waar hij naartoe is verhuisd maar ook in het gesprek met Gert-Jan Westhoff als hij via de webcam met hem spreekt. Deze gedrevenheid heeft ook de heer Westhoff en dat gaf dat de lezing zeer informatief en indrukwekkend was. Kortom het was een zeer geslaagde avond voor een ieder die van cultuur en historie hield.