De één is bang voor insecten, maar de ander vindt ze misschien wel interessant. Toch kunnen de meeste mensen het over één ding eens zijn: insecten horen niet in huis. Ze brengen niet alleen overlast met zich mee, maar het gezoem van een vlieg of de jeukende beet van een mug is gewoonweg vervelend. Insecten zoals bijen, wespen en muggen veroorzaken pijnlijke steken, en vlooien en teken kunnen ziekten overbrengen op huisdieren en mensen.

Insecten hebben net als wij mensen voedsel, water en een plek om te leven nodig. De kans dat insecten je huis binnenkomen kun je verkleinen door hun voedselbron en de plekken waar ze zich graag verstoppen te elimineren. Insecten buiten houden is natuurlijk de beste manier om te voorkomen om binnen te komen. Om dit te doen moet je alle kieren en gaten aan de buitenkant van je huis opvullen. Door de plekjes waar ongedierte binnen kan komen af te sluiten, maak je de kans veel groter dat je geen ongedierte in huis haalt.

Sluit de deuren om te zorgen dat insecten wegblijven

Net zoals een gesloten deur mensen buiten kan houden, kan een goed afgesloten deur ongedierte buiten houden. Als je goed naar je deuren kijkt, zul je misschien verbaasd zijn over hoeveel kieren je vindt die niet zijn afgesloten. Elk van deze kieren is een gemakkelijke manier voor ongedierte om binnen te komen. Het installeren van een sterke stalen of aluminium drempel onder je deur zal voorkomen dat insecten binnenkomen. Combineer dit met een raamhor kopen om je huis nog beter af te schermen tegen insecten.

Op hoeveel manieren je ook probeert insecten uit je huis te houden…

Ze zullen waarschijnlijk toch een weg naar binnen vinden. Verwijder de dingen die ze graag in de buurt hebben, zodat ze zich minder welkom voelen. Dit betekent het weggooien van afval en voedsel- en waterbronnen die niet afgedekt zijn. Door hier rekening mee te houden, zullen insecten naar het volgende huis gaan en je met rust laten.

Insecten kunnen gemakkelijk leven in een huis dat een puinhoop is

Insecten kunnen zich snel voortplanten voordat iemand ze vindt. Ze kunnen zich verstoppen in een stapel kranten of een volle kast. Op dat moment is het bijna onmogelijk om van ze af te komen. Houd de boel zo schoon mogelijk en stop plagen voordat ze beginnen.

Zelfs insecten hebben een manier nodig om aan voedsel te komen om in leven te blijven. Ruim kruimels of gemorst voedsel meteen op. Was af zodra je ermee klaar bent of doe ze in de vaatwasser.

Ook de volgende tips kunnen helpen om muggen buiten te houden

Ventilatoren: een eenvoudige en milieuvriendelijke manier om muggen weg te houden. Muggen zijn niet erg goed in vliegen, dus het briesje dat ventilatoren creëren is een comfort voor gasten maar een uitdaging voor insecten.
Citronella kaarsen: men gebruikt vaak citronella kaarsen om muggen weg te houden. Studies hebben aangetoond dat muggen niet van de smaak van citronella olie houden, maar de meeste citronella kaarsen en grasjes hebben niet genoeg van de olie om muggen weg te houden.

Je eigen insectenspray? Jazeker!

De meeste mensen gebruiken een mix van essentiële oliën, drageroliën en soms alcohol. Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar deze mengsels, zweren veel mensen erbij.

Plaats weerstrips of deurdichtingssets rond het kozijn om te voorkomen dat insecten via de zijkanten of bovenkant van de deur naar binnen komen. Gebruik heldere kit om af te dichten waar het deurkozijn de muur raakt en waar de onderkant van het kozijn de vloer raakt.

Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes te leggen, en het meeste ongedierte, zoals muggen en teken, zal planten gebruiken als plek om hun eitjes te leggen. Blijf hier goed op letten en volg de bovenstaande tips op voor minder insecten in huis!