Voor velen van ons is fit blijven een sociale bezigheid. Misschien doe je aan teamsport om stress te verlichten, of misschien sport je met je beste vriendin om een vriendschap in stand te houden Maar als je al een tijdje niet meer alleen in de sportschool getraind hebt, kun je aangenaam verrast zijn over hoe heilzaam het kan zijn voor zowel je fysieke als je emotionele gezondheid. Dit zijn 3 sporten die je alleen kunt doen én de redenen waarom je alleen zou moeten gaan!

Lichaamsbeweging in een groep kan je motiveren en je verantwoordelijk houden. Als je je ervan bewust bent dat anderen van je afhankelijk zijn, is het moeilijker om op de snooze knop te drukken. Samen met een vriend of vriendin sporten kan dezelfde positieve gevolgen hebben, zolang je iemand kiest die je inspireert.

Aan de andere kant…

Alleen trainen kan je helpen je persoonlijk te ontwikkelen doordat je je op je eigen doelen en mogelijkheden kunt concentreren. Door te kiezen voor alleen trainen, kun je je routine afstemmen op je schema, zonder dat je de verbintenis hoeft aan te gaan die nodig is bij groepsfitnesslessen of rekening hoeft te houden met de schema’s van anderen. Je tijd kan met deze extra vrijheid het best benut worden.

Alleen naar de sportschool of het hardloopparcours gaan bevordert ook een grotere spontaniteit: in de sportschool kunnen 15 minuten of zelfs 10 minuten tussendoor een uitstekende mogelijkheid zijn voor een power set triceps en biceps of een set squats. Als je echter afhankelijk bent van anderen, kunnen dat gemiste kansen zijn.

Ook een schietsport is ideaal om alleen te doen

Deze sport kan helpen bij de ontwikkeling van verschillende lichamelijk bevredigende en voordelige disciplines. Schietsporten leren deelnemers lichamelijke disciplines die niet alleen in deze sport maar ook in andere facetten van het leven toegepast kunnen worden. Enkele van deze fysieke disciplines zijn een beter uithoudingsvermogen, hand-oog coördinatie, fijne motoriek en kracht.

Concentratie is essentieel voor nauwkeurig richten met een geweer, want het helpt je je ogen op het doel gericht te houden. ook heb je kracht nodig om een luchtbuks met succes af te vuren! Naarmate je vaker de schietbaan gebruikt, zal je arm- en handkracht toenemen. Bij het afvuren van een geweer is armkracht van cruciaal belang omdat je je evenwicht moet bewaren om te kunnen mikken en op je doel te schieten.

Om zo goed mogelijk te kunnen schieten zijn focus en concentratie van cruciaal belang

Veel personen zullen misschien verbaasd zijn te vernemen dat schieten kan uitgroeien tot een vorm van meditatie. Iemand gebruikt mindfulness technieken of concentratie op een bepaald voorwerp, gedachte, of activiteit om tijdens meditatie zijn aandacht en opmerkzaamheid te trainen en zo een mentaal heldere, emotioneel vredige en stabiele geestestoestand te bereiken. De schietbaan is een uitstekende plaats om te mediteren, want al je concentratie is recht op je baan gericht.

Nog een sport die je alleen kunt doen: suppen

Mensen die suppen, in de volksmond stand up paddling genoemd, staan op een drijvende plank en stuwen zichzelf door het water. Een van de sporten met de grootste groeicijfers wereldwijd is suppen, dat tijdens de COVID-19 pandemie een sterke toename in populariteit kende. Mensen gingen tijdens deze pandemie op zoek naar nieuwe hobby’s. De beste activiteit hiervoor blijkt stand-up paddling te zijn!

Stand-up paddle boards zijn er in allerlei vormen en worden van allerlei materialen gemaakt. Opblaasbare boards zijn de meest voorkomende soort. Deze boards zijn ongelooflijk handig omdat ze zo eenvoudig te vervoeren zijn. Je SUP hoeft alleen maar uitgerold te worden, opgeblazen, en dan ben je klaar om het water in te gaan!

Het is wetenschappelijk bewezen dat uitwaaien op het meer en omgeven door de pracht van de natuur je meer ontspannen maakt. Stand-up paddling is een geweldige manier om je overwerkte hoofd te ontspannen.