Het kiezen van een waterdichte ademende regenjack voor wandelen, backpacken, klimmen of andere buitenactiviteiten kan ontmoedigend lijken. Prijzen variëren van minder dan 100 euro tot meer dan 500 euro, en gewichten van minder dan een halve kilo tot meer dan een kilo. Sommige zitten boordevol functies, andere zijn zo minimalistisch dat ze lijken op een veredelde vuilniszak. Je vindt er ook het volledige scala aan meningen over hen van recensenten en consumenten. Het kopen van een waterdichte Australian trainingsjas kan dus lastig zijn, gebruik daarom deze tips! 

Gewicht

Gewicht is belangrijk, vooral als je van ultra-hiking of ultralight backpacken houdt, maar ook voor alle anderen. Tegenwoordig is er geen reden waarom een ​​jasje voor drie seizoenen meer dan een kilo zou moeten wegen, punt uit. Jassen die zwaarder zijn dan dat zijn meestal te omvangrijk, nemen te veel ruimte in beslag in je rugzak en te warm als je ze onderweg draagt, waardoor je oververhit raakt, waardoor je ofwel doorweekt raakt in de jas of het helemaal niet draagt. Zelfs de meeste volledig technische regenjassen die zijn ontworpen voor gebruik in elk seizoen, wegen nu zelfs minder dan een halve kilo. Jassen die zwaarder zijn dan die net als Jako voetbalkleding zijn ontworpen voor vrijetijdskleding. Ga er echter niet vanuit dat de lichtste schaal de beste keuze is voor je behoeften. Gewicht is slechts een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden, staar je hier niet blind op. 

Toepassing

Dit is de logische stap bij het kopen van een consumentenproduct, maar wordt niettemin vaak over het hoofd gezien bij kleding in het achterland. Vraag jezelf af: hoeveel van een regenjas heb je echt nodig? Als je over het algemeen op pad gaat bij warm, droog weer – in de zomer gebruikelijk in veel westelijke bergketens – heb je misschien alleen een goedkopere jack nodig, of je bent misschien beter af met een ultralichte regenjas (die in prijs varieert). Aan de andere kant, als je jezelf regelmatig in aanhoudende regen en zeer uiteenlopende temperaturen bevindt, vooral op meerdaagse tochten, zul je gelukkiger zijn – en niet te vergeten comfortabeler en veiliger – met een schaal die betrouwbare bescherming biedt tegen regen en wind evenals goed of uitzonderlijk ademend vermogen. Kortom: het kiezen van de juiste jas is in de eerste plaats een kwestie van hoeveel tijd je verwacht aan te hebben samen met je Crocs slippers in plaats van hem in je rugzak te dragen in geval van regen, en ook van hoe extreem het weer kan worden.

Uiterlijk

Oké, heel belangrijk is dit niet, maar toch is het zeker verstandig om te letten op de uiterlijk van de regenjackets. Het is uiteraard niet broodnodig om er op je paasbest uit te zien tijdens je wandeling, maar over het algemeen vinden mensen het toch wel leuk om tenminste een beetje mooi aangekleed te zijn. Daarom raden we je toch aan om bij het kopen van een regenjasje te kijken naar hoe het je staat.