Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt ben je verzekerd wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan de spullen van iemand anders. Je kan per ongeluk iets kapot maken, maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat er bij je huis een waterleiding springt en dat er waterschade ontstaat bij je onderburen. Dit zijn situaties waar je niet op rekent en die niet opzettelijk zijn. Daarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In Nederland is het echter niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel AVP genoemd. AVP staat voor aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering verschillen per verzekeraar. Daarnaast kun je ook nog bepaalde voorkeuren instellen waardoor je AVP-premie hoger kan uitvallen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het hele gezin meeverzekerd, dit is natuurlijk duurder dan als je maar één persoon zou verzekeren. Je kunt de kosten verlagen door een hoger eigen risico te nemen. De standaard eigen risico is bij de meeste verzekeraars 0 euro. Als je kiest voor 100 euro eigen risico krijg je korting op je premie. Maar pas op, dit betekent wel dat als er wat gebeurt je zelf 100 euro moet bijdragen aan de kosten.

Wat wordt er niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn een aantal dingen die niet worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Denk aan:

  • Schade aan motorrijtuigen. Deze vallen onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die verplicht is voor iedereen met een auto. Veroorzaak je als passagier schade aan een auto? Dan valt het wél onder de AVP.
  • Opzettelijke schade. Als je bewust iets kapot hebt gemaakt dan is het natuurlijk logisch dat dit niet wordt vergoed.
  • Materiële schade die wordt veroorzaakt door iemand die op dezelfde polis is meeverzekerd. Als je in hetzelfde huishouden iets kapot maakt valt het helaas niet onder deze verzekering.
  • Schade die is veroorzaakt tijdens werktijd. Dit wordt door een andere verzekering gedekt.

Wat wordt er dan wel gedekt?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt ongevallen waarvoor je aansprakelijk bent volgens de wet wel. Je bent verzekerd voor alles wat niet opzettelijk is gebeurd. Ga je het nieuwe huis van je vrienden bekijken en sloop je per ongeluk de schuifdeur naar buiten? Dan is dit verzekerd. De AVP geldt wereldwijd. Wat er nou allemaal precies onder de dekking valt verschilt per verzekeraar. In de basis is alles hetzelfde. Check dus ook altijd goed de polisvoorwaarden, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voor welke verzekeraar moet ik gaan?

Welke aansprakelijkheidsverzekering is het beste? Er bestaat niet één beste verzekeraar. De basis is voor iedereen hetzelfde, maar het verschilt per persoon wat je verder nog nodig bent. Je persoonlijke situatie en voorkeuren bepalen wat voor jou de beste keuze is. Om erachter te komen welke aansprakelijkheidsverzekering het best bij je past is het aan te raden om naar een vergelijkingssite te gaan. Op een vergelijkingssite staat in één overzicht weergegeven wat het verschil is tussen een aantal verzekeraars. Zo kun je de aansprakelijkheidsverzekering kiezen die het beste bij je past. Woon je in Staphorst, dan zul je andere situaties op bijvoorbeeld de weg tegenkomen die een persoon in de Randstad tegenkomt. Dergelijke factoren zijn van belang in je overweging voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.