In de provincie Drenthe dragen mensen procentueel gezien het vaakst hun smartwatch of sporthorloge. Met een toenemende zoekvraag naar smartwatches neemt ook het gebruik hiervan toe. Uit het onderzoek van otto.nl naar smartwatches en trends komt naar voren dat in Drenthe respondenten met een smartwatch deze het vaakst dragen. Maar liefst 93,3% draagt hun smartwatch dagelijks.

In Zuid-Holland en Noord-Holland kijkt men het meest op hun smartwatch

Op de vraag, hoe vaak je op je smartwatch of sporthorloge kijkt, zijn Zuid-Holland en Noord-Holland de provincies waar de meeste keren per uur op het slimme horloge wordt gekeken.

In de provincies Limburg en Utrecht is een relatief hoog aandeel respondenten dat aangeeft vrijwel nooit op hun smartwatch te kijken.

Helft van de vrouwen kan niet meer zonder haar smartwatch

Uit het onderzoek blijkt ook dat 1 op de 2 vrouwen niet meer zonder haar smartwatch kan. Bij deze vraag komt naar voren dat 48% van onze vrouwen niet of absoluut niet meer zonder hun smartwatch kunnen. Mannen daarentegen kunnen beter zonder hun smartwatch, slechts 31,5% kan haast niet meer zonder hun smartwatch.

oranje en groen zijn de kleuren waar bovenstaande statement over gaat.

Het volledige onderzoek inclusief alle afbeeldingen is terug te vinden op: https://www.otto.nl/special/smartwatch-onderzoek/.

Dit zijn de populairste gezondheidsapplicaties per leeftijdscategorie

In bovenstaande grafiek valt ons op dat jonge deelnemers (van 18 tot 24 jaar) het belangrijker vinden om hun stressniveau en ademhaling te kunnen meten (14,0%) dan ouderen (5,0%). Vanaf de leeftijdsgroepen 45+ halveert het percentage ten opzichte van de jongeren namelijk. Naarmate men ouder is, wordt de hartslagmeter als belangrijker ervaren door de respondenten. Ook de slaapmetingen en stappenteller zijn populair onder de oudere doelgroep (65+). Ons valt op dat de groep van 25 t/m 54 jarigen met name met work-out gerelateerde apps bezig is op zijn/haar smartwatch. Andere gezondheidsapplicaties die werden genoemd in de categorie “overig” waren: ‘het meten van je bloed zuurstof gehalte’ en ‘slagen tellen en afstand bepalen bij de golfsport’.

 

‘Slagen tellen en afstand bepalen bij de golfsport.’

Een siliconen bandje is het populairst

Onder de ondervraagden die al een smartwatch in bezit hebben, is het siliconen bandje (53,6%) verreweg het populairst en daarna een leren bandje (16,2%) of een bandje van roestvrijstaal (14,1%). Bij deze vraag zijn de minst populaire bandjes gemaakt van geweven nylon (5,1%) of gevlochten garen met siliconen draad (4,2%).

Grootste irritatie

Tot slot werd aan respondenten gevraagd wat voor hen de grootste irritatie is met betrekking tot het gebruiken van een smartwatch. Stipt op 1 staat de ergernis dat anderen hun smartwatch gebruiken terwijl zij in gesprek zijn. Ook het in het verkeer gebruiken van een smartwatch wordt door de respondenten als irritant ervaren. Een andere irritatie die werd genoemd door een respondent: het betalen met je smartwatch, maar niet weten hoe het werkt.

‘Dat ze met hun smartwatch betalen maar niet weten hoe het werkt.’

Onderzoeksmethode

Om een beeld te krijgen over het gedrag omtrent Smartwatches in Nederland, heeft otto.nl een onderzoek gehouden onder 1390 klanten van OTTO over de periode van 3-9-2021 t/m 20-9-2021.