In 2027 is het 800 jaar geleden dat de Slag bij Ane heeft plaatsgevonden. De ridders die daarbij omgekomen zijn, liggen (vermoedelijk) begraven in Zwartewatersklooster. Het klooster ‘Mons Sancte Marie’ is met dat doel door de bisschop van Utrecht in 1233 gesticht. Nonnen dienden te bidden voor het zieleheil van deze ridders.

De Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster heeft het plan om deze plek weer een stilte- en rustplek te realiseren. Niet zomaar een plek, maar een plek waar wekelijkse rondleidingen voor bewoners en bezoekers verzorgd worden, waar groepen basisschoolleerlingen ontvangen worden en studenten wegwijs gemaakt in de historie. Ook wil de stichting lezingen houden in de open lucht (zomer) en in de nabijgelegen Veldschuur (winter).

In de onderkomen wil de stichting bezoekers gaan ontvangen om daadwerkelijk tot rust te komen. In deze drukke en jachtige tijd is het waardevol om aan passanten een plaats en moment van rust aan te bieden waarbij je tot rust wordt gedwongen, en rust kan ervaren. Dit wil de stichting bereiken door zich niet alleen te richten op het individu, maar vooral op de gemeenschap. Net zoals in het klooster ook het individu ondergeschikt was aan de gemeenschap. Door de individuele rust als uitgangspunt te nemen voor verdere groei, wordt de waarde van samenzijn ervaren.

Stemmen doe je hier…

YouTube video