ROUVEEN –  Al sinds 1995 mag de winnaar van de 10 kilometer bij de Munnikenslagloop in Rouveen een wisseltrofee mee naar huis nemen. Deze ‘Keuperen Spike van Rouvene’ is destijds op ambachtelijke wijze gemaakt door de oud-Rouvener Berend Horstede. Sinds 2013 werd de 10 kilometer gewonnen door slechts drie mannen. Erwin Akkerman uit Meppel en deel uitmakend van de organisatie, won twee keer. Erik Leusink uit Staphorst ook twee keer en Erik Driessen uit Vollenhove maar liefst vijf keer. Akkerman was te druk met de organisatie, Leusink is geblesseerd maar Driessen stond wel aan de start.

door Albert Mussche

Erik Driessen nam vanaf de start de koppositie in maar werd halverwege bijgehaald door Maarten Vierhout uit ’t Harde. Met nog twee kilometer te gaan, zette Vierhout een versnelling in waar Driessen geen antwoord op had. Vierhout finishte in 33.23 minuten en mocht voor de eerste keer de schitterende koperen hardloopschoen mee naar huis nemen. Driessen kwam 15 tellen later binnen en noteerde een tijd van 33.38. Robin Vos uit Hoogeveen legde beslag op de derde plaats met een persoonlijk beste tijd van 34.03.

Van de vrouwen was Laura Prins uit Hoogeveen veruit de snelste. Met een tijd van 38.09 bleef zij haar concurrentie ver voor. De talentvolle Leonie Stoof, nog maar 16 jaar, finishte als tweede. Zij zette een tijd van 39.41 op de klokken. De derde plaats was een prooi voor Lidia Meijer uit Hollandscheveld met een tijd van 40.11.

Ook bij de wedstrijd over 5 kilometer werden snelle tijden gelopen. Gert-Jan Stevens kwam als eerste over de meet. Hij passeerde de meet na 16.23 minuten. Tweede werd Dennis Brandenburg uit Steenwijk met een tijd van 16.35. Erik Slomp uit Zwolle kwam als derde binnen in 16.46. Rianne Niewold uit Punthorst werd met een persoonlijk record van 19.20 eerste bij de vrouwen. Marije Dankelman uit Arriën zat met 19.25 daar vlak achter en de derde plaats was voor Mariëlle Lensen uit Tiendeveen. Zij liep een tijd van 19.54.

De Munnikenslagloop begon met wedstrijden voor de jeugd. De kinderen t/m 9 jaar liepen een ronde van 800 meter. Van de jongens was Noud Tissingh uit Meppel de snelste. Hij won met een tijd van 2.49. Elle-Noor Mulder uit Staphorst was met een tijd van 3.02 het snelste meisje. De wedstrijd over 1600 meter voor kinderen t/m 12 jaar werd gewonnen door Thomas Krol uit Staphorst. Hij liep naar een tijd van 6.03. Het snelste meisje was Meike Crediet, eveneens uit Staphorst, met een tijd van 6.07. Jaap de Vries uit Meppel won de wedstrijd voor kinderen t/m 15 jaar. Hij liep de 2400 meter in een tijd van 8.47. Zijn plaatsgenoot uit Meppel, Elsemarijn Grasmeijer was met 9.05 de winnares bij de meisjes.

Met een recordaantal inschrijvingen van 560 kan de organisatie, Bos Bedden Loopgroep AG ’85 terugkijken op een succesvolle 39e editie van de Munnikenslagloop. Veel dank is daarbij verschuldigd aan de vele vrijwilligers die alles in goede banen leidden. De volgende evenementen van AG ’85 zijn de 4 Mijl van Staphorst op woensdag 21 augustus en de Oranjeloop in Nieuwleusen op maandag 2 september.

YouTube video