Het was tot nu toe alleen een schets, het idee van kunstenaar Chantal van Heeswijk voor haar taalkunst op de Wieker Meule in de Wijk.

Met medewerking van de molenaars, de stichting de Wieker Meule en vele bezoekers van Grensloos Kunst Verkennen en Wiede Wold is de molen tijdens het eerste weekend van de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen omgetoverd tot een kunstwerk, waarbij de letters van eco-graffiti in de zon wel van goud lijken.

Na vijf dagen woorden verzamelen en hard werken ziet de Wieker Meule er heel anders uit dan anders en uniek in de wereld!

Vijf dagen lang, tijdens de openingsuren van Grensloos Kunst Verkennen, hebben kunstenaar Chantal van Heeswijk en een aantal vrijwilligers aan bezoekers gevraagd of zij een woord van hen mochten lenen. Dat woord mocht een vergeten woord zijn, een woord in streektaal, in straattaal, een typisch familiewoord of wat dan ook maar aan bijzonders in een ieder opkwam. De variatie is groot, van ‘koezenzeerte’ (kiespijn) tot ‘op het leven’ in het Armeens van Krikor Momdjian tot ‘ontdekking’ van burgemeester Inge van Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden.

Tussendoor droeg Chantal van Heeswijk ook enkele van haar gedichten voor aan individuele bezoekers of kleine groepjes via haar letterroulette.

Er staan nog twee kunstroute-weekenden op stapel. Hopelijk houdt de eco-graffiti het nog een tijdje vol op de zwarte planken van de molen voor het eraf regent. Maar de taalkunst blijft ook deze twee weekenden nog actief te beleven. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei, én op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni zullen dichter Mischa van Huijstee en kunstschilder Marijke van Es woorden of zinnen lenen van bezoekers en daar gezamenlijk kleine kunstwerkjes mee maken. Zij maken kleine sneldichtschilderijtjes, MIAMmetjes, zoals ze ze zelf noemen. Lekkere kunst. Mischa tikt een gedichtje op zijn typemachine. Marijke plakt de tekst op een schilderdoek en geeft het geheel kleur.

En de Haikuwedstrijd

De bezoeker wordt uitgedaagd om een haiku te maken die geïnspireerd is op een van de kunstwerken bij GKV. Elk weekend worden de meest verrassende haiku’s geplaatst op de social media en na afloop van de kunstroute kiest een jury de winnende haiku.

De eerste winnende Haiku’s staan al op de website!

Grensloos Kunst Verkennen is een route langs beeldende kunst in de dorpen de Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel) en langs het landschap van het grensriviertje de Reest. De route is 8 kilometer lang en heel geschikt om wandelend of fietsend af te leggen.

Tijdens de 13e editie van de kunstroute kan de bezoeker genieten van het werk van ruim twintig internationaal, landelijk en regionaal bekende kunstenaars. Hun werk is te zien op binnen- en buitenlocaties in en om de dorpen de Wijk en IJhorst én in het tussenliggende Reestdal. De kunstenaars vertegenwoordigen een grote diversiteit aan disciplines en materiaalgebruik, terwijl er ook locatiespecifiek werk is gemaakt in en voor het landschap.

Grensloos Kunst Verkennen is geopend tot en met 2 juni 2024, iedere donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website.

Het taalproject Leve(n)de taal! is een onderdeel van en mede mogelijk gemaakt door Wiede Wold.