Op zaterdag 25 mei opent Hoeve de Roebol de staldeuren voor publiek. Het biologische melkveebedrijf ligt net buiten Hasselt in de Mastenbroeker polder. De boeren pachten grond van burgercoöperatie Land van Ons. Boer Robert Kuiper: ‘We trekken samen op met Land van Ons om de biodiversiteit op onze grond te versterken. We boeren met hart voor de natuur. En dat laten we graag zien!’ 

De voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang. Er is op en rond het erf doorlopend van alles te doen tussen 10.00 uur en 16:00 uur. Voor kinderen is er een belevenisroute op en rond het erf. Ze kunnen uilenballen pluizen, spelen in het stro en op zoek gaan naar waterbeestjes. Kuiper: ‘Het belooft een mooie dag te worden, voor jong en oud. Zo kun je met boswachter Jeroen Bredenbeek op pad in het natuurgebied in de uiterwaarden. Of met boer Freddie Aalberts de weilanden in om weidevogels te kijken. Dat kan zelfs met drones!’

Weidevogels nemen al jaren een bijzondere plek in op Hoeve de Roebol. Een groot deel van de weilanden rond de hoeve wordt speciaal beheerd om weidevogels een geschikte plek te geven. Zo is een weiland gedeeltelijk onder water gezet, een zogenoemd “plas dras”. Op deze plek kunnen de weidevogels naar voedsel zoeken in het ondiepe water en de slikrandjes langs de plas. Weidevogels zijn meesters in het verstoppen van hun nesten, daarom wordt er met drones maar nesten gezocht. Onder de drone hangt dan een infrarood warmtebeeldcamera. Zo worden nesten worden opgespoord. Op de open dag wordt een demonstratie dronevliegen gegeven.

Bezoekers kunnen tijdens de open dag ervaren hoe landbouw en natuur op de Hoeve hand in hand gaan. De boeren hopen veel geïnteresseerden te verwelkomen. Als het even kan, kom dan op de fiets naar Hoeve de Roebol, Cellemuiden 37 bij Hasselt. Op het erf is voldoende ruimte om fietsen te stallen. Kom je met de auto? Navigeer dan naar Installatiebedrijf Breman, Veerweg 5 in Hasselt. Vervoer van- en naar de Hoeve wordt van daaruit geregeld.

Kijk voor meer informatie op: