Natuur voor Elkaar en Groene Lopers starten Planten van waarde om bijen en vlinders te helpen

Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde voor vlinders en wilde bijen. Daarom helpen Groene Lopers Overijssel en Natuur voor Elkaar Overijsselaren met het planten van deze speciale bijen- en vlinderplanten. Onder de noemer Planten van waarde enthousiasmeren ze de Overijsselse samenleving voor het aanplanten van méér waardplanten.

Planten van waarde voor inwonersinitiatieven
In gemeenten met een Groene Loper kunnen initiatieven met meerdere inwoners biologische waardplantpakketten met fikse korting krijgen. Deze planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat -behalve bijen, vlinders en andere insecten – ook de bewoners en bezoekers ervan kunnen genieten.

Alle Overijsselaren maken kans op een waardplantenpakket
Daarnaast kunnen alle Overijsselaren meedoen met de actie door zich aan te melden als deelnemer. Elke vijftigste persoon die zich aanmeldt via natuurvoorelkaar.nl, krijgt een waardplantenpakket ter waarde van 25 euro voor eigen tuin of balkon! Alle deelnemers krijgen een poster met uitleg over waardplanten en hoe je een bij- en insectvriendelijke tuin of balkon maakt. Op de achterkant vinden ze een lijst met waardplanten en de bijbehorende wilde bijen of vlinders en ook welke planten in de tuin mooi combineren met deze waardplanten.

Ook aandacht voor Overijsselse hoveniers

Natuur voor Elkaar neemt ook Overijsselse hoveniers mee in deze actie. Door praktische middagen te organiseren op drie Overijsselse kwekerijen wil de provinciale beweging meer hoveniers enthousiasmeren voor het aanplanten van inheemse waardplanten. Na een korte uitleg over waardplanten en hun zoemende bezoekers krijgen hoveniers op de kwekerij uitleg over de planten en kunnen ze deze zien en ervaren.

Kraamkamers voor vlinders en bijen

Je noemt een plant een waardplant als deze noodzakelijk is voor het voortbestaan van bijvoorbeeld een vlinder of wilde bij. Vlinders leggen hun eitjes op waardplanten. Zodra die eitjes uitkomen, eten de rupsen hun buikje vol aan de plant. Zonder waardplanten kunnen vlinders en wilde bijen niet overleven. Het woord waardplant komt van het woord ‘waard’, oftewel de gastheer in de herberg die zijn gasten voorziet van een hapje en een drankje.

Soorten waardplanten

Er zijn een heleboel waardplanten om uit te kiezen. Onbespoten, biologische en inheemse waardplanten zijn het beste. Inheemse planten komen van oorsprong in ons land voor. Dat betekent dat inheemse insecten, wilde bijen, vlinders en zelfs vogels het best aangepast zijn op deze planten. Zo legt de koninginnenpage haar eitjes graag op de bladeren van wortelplanten, venkel en pastinaak. En de keizersmantel heeft een voorkeur voor bosviooltjes.

Meedoen aan de actie kan via natuurvoorelkaar.nl.
Foto © Dick-Belgers