In de wereld van tuinontwerp en landschapsinrichting zijn U-elementen een revolutionaire ontdekking geworden. Deze betonnen elementen, bekend om hun duurzaamheid en veelzijdigheid, bieden de mogelijkheid om een plantenbak te creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een stijlvolle uitstraling aan uw tuin geeft. In dit blog duiken we dieper in de voordelen van U-elementen en verkennen we hoe deze handige hulpmiddelen kunnen worden ingezet voor diverse toepassingen.

U-elementen voor een mooie en onverwoestbare plantenbak

U-elementen kunt u voor tal van projecten inzetten. Zo ook voor het maken van een plantenbak. De U-elementen fungeren hierbij als rand van de plantenbak. Voor een hoge plantenbak legt u het U-element op de korte zijde, voor een brede en lagere plantenbak legt u het U-element op de lange zijde. De U-elementen kunt u naast elkaar leggen, zonder hier iets tussen te hoeven plaatsen. Het fijne aan de U-elementen is dat u zelf bepaalt hoe groot (of klein) u uw nieuwe plantenbak wil hebben. Daardoor is deze optie geschikt voor vrijwel elke tuin en elk terras.

Beton is een onderhoudsarm materiaal in de tuin. Het materiaal kan wel tegen een stootje, zoals regen, wind en sneeuw. Om ervoor te zorgen dat u nog lang geniet van uw zelfgemaakte plantenbak, kunt u optioneel een plastic zeil aan de binnenkant van uw plantenbak leggen, zodat de aarde/potgrond niet in direct contact komt met het beton. Vul de betonnen plantenbak eerst met hydrokorrels en vul verder aan met potgrond en beplanting. Zo voorkomt u dat er vocht blijft staan in uw nieuwe plantenbak.

Andere projecten waar u U-elementen voor kunt gebruiken

Wilt u naast plantenbakken ook andere projecten starten met U-elementen? Deze veelzijdige elementen zijn ook te gebruiken voor:

 • Verhogingen in uw tuin of terras: de U-elementen lenen zich goed voor het maken van een verhoging in uw buitenruimte, zoals een trap. De elementen zijn stevig en kunnen veel gewicht dragen.
 • Een bankje: door de elementen op de twee uiteinden van de U te plaatsen, creëert u een zitbank. Maak af met comfortabele zitkussens voor een robuuste en moderne uitstraling.
 • Een vijver(tje): u kunt niet alleen een plantenbak, maar ook een vijver maken van U-elementen. De constructie is hierbij hetzelfde, de afwerking net iets anders. U wilt immers dat uw nieuwe vijver waterdicht is aan de zij- en onderkant. Ook hier kunt u gebruik maken van zeil, zodat uw constructie waterdicht is.
 • Een zandbak (met L-elementen): naast U-elementen vindt u bij Budget-bestrating.nl ook L-elementen. Perfect om een kleine speelplaats, zoals een zandbak, te maken voor uw (klein)kinderen.

Zo ziet u: U-elementen zijn ontzettend veelzijdig. Bent u al geïnspireerd geraakt? Klik hieronder op de knop om alle U-elementen in ons assortiment te bekijken.

U-elementen

Voordelen van U-elementen

De voordelen van het gebruiken van betonnen U-elementen zijn talrijk. Hun veelzijdigheid staat voorop; deze multifunctionele elementen kunnen in verschillende afmetingen en vormen worden gebruikt, waardoor u kunt variëren in uw tuinontwerp. Van het creëren van een plantenbak tot het opbouwen van hoogteverschillen op uw terras, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hieronder alle voordelen van U-elementen op een rijtje:

 1. Duurzaam: betonnen U-elementen zijn bestand tegen diverse weersinvloeden zoals regen, vorst en extreme zon. Dit maakt ze een ideale keuze voor tuinen en terrassen, waar ze jarenlang mee kunnen gaan zonder erg te verslijten.
 2. Veelzijdig: dankzij hun U-vorm en beschikbaarheid in verschillende afmetingen kunnen U-elementen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Naast het creëren van plantenbakken, kunt u ook zitbanken bouwen, afscheidingen maken en hoogteverschillen creëren in de tuin of terras.
 3. Onderhoudsarm: beton vereist weinig onderhoud. U-elementen behouden hun structuur en uiterlijk, wat ze een praktische optie maakt voor iedere tuin. In geval van groene aanslag of ander vuil voldoet lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel om de U-elementen er weer als nieuw uit te laten zien.
 4. Eenvoudige installatie: U-elementen zijn eenvoudig te plaatsen. Afhankelijk van de grootte en dus gewicht kunt u de elementen zelf of met hulp van een ander op de gewenste plek plaatsen.

Het onderhouden van betonnen elementen

Hoewel betonnen elementen bekend staan om hun duurzaamheid, is enig onderhoud vereist om hun stijlvolle uitstraling te behouden. Het onderhouden van een betonnen U-element is relatief eenvoudig, maar regelmatig onderhoud kan helpen de levensduur te verlengen en het uiterlijk fris te houden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een betonnen U-element:

 1. Reinigen: maak het U-element regelmatig schoon met water en een zachte borstel om vuil, algen en mos te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kunt u een mild reinigingsmiddel gebruiken. Vermijd agressieve chemicaliën die het beton kunnen beschadigen.
 2. Vlekverwijdering: behandel olie-, vet- of verfvlekken zo snel mogelijk met een geschikt reinigingsmiddel. Er zijn specifieke betonreinigers beschikbaar die effectief zijn tegen dit soort vlekken. Wacht niet te lang, zodat het vuil geen kans krijgt om in te trekken.
 3. Waterafstotende behandeling: overweeg het aanbrengen van een waterafstotende sealer om het beton te beschermen tegen vocht en het binnendringen van vuil. Dit kan het ontstaan van vlekken en schimmel verminderen en maakt het tevens makkelijker om uw betonnen elementen in de toekomst te reinigen.
 4. Scheurcontrole: inspecteer het U-element periodiek op scheuren of schade. Kleine scheurtjes kunnen vaak worden gerepareerd met een betonvulmiddel om verdere schade te voorkomen.
 5. Bescherming tegen vorst: hoewel beton bestand is tegen veel weersomstandigheden, kan het risico op vorstschade worden verminderd door ervoor te zorgen dat water zich niet ophoopt in of op het U-element, vooral in de winter.
 6. UV-bescherming: langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van beton doen vervagen. Hoewel dit meestal geen invloed heeft op de structurele integriteit, kunt u overwegen om een UV-beschermende sealer te gebruiken als kleurbehoud belangrijk is.

De inzet van U-elementen in uw tuin biedt dus een duurzame, veelzijdige en stijlvolle oplossing voor het creëren van plantenbakken, houtopslag en meer. Met de juiste zorg en creatieve toepassing kunnen deze betonnen blokken uw tuin transformeren in een prachtige en functionele buitenruimte.

Bestel uw U-elementen via onze webshop of kom langs in onze showroom in Staphorst om de verschillende U-elementen te bekijken en waar nodig advies te vragen. We staan graag voor u klaar!

https://www.budget-bestrating.nl/