Woensdagmiddag 15 mei was er een feestelijk moment op de bouwplaats van de nieuwe woonwijk Rouveen Zuid – Fase 1. Wethouder Lucas Mulder verrichtte samen met één van de toekomstige bewoners de starthandeling van de bouw van vijf CPO-rijwoningen. De rijwoningen worden gebouwd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit betekent dat toekomstige bewoners onder deskundige begeleiding samen de woningen laten ontwerpen en een bouwbedrijf of aannemer kiezen.

Wethouder Lucas Mulder legde samen met toekomstige bewoner Henry Stegeman en Roelof Mulder van Bouwbedrijf Beverwijk de laatste vloerplaat. Daarna ging de wethouder in gesprek met de toekomstige bewoners. De bewoners vinden het leuk dat ze door het CPO zelf het proces kunnen bepalen en de woningen naar wens kunnen laten bouwen. In goed overleg met elkaar en met de deskundige begeleiding van een CPO-begeleider en het bouwbedrijf komen ze iedere keer een stapje verder.

 Hoe werkt CPO?
De kopers van de 5 CPO-rijwoningen zijn bij de ontwikkelingsfase begeleid door een CPO-begeleider van het adviesbureau USHI. Dit bureau is ingeschakeld door de gemeente. De ontwikkelingsfase bestaat uit de volgende stappen:

– Begeleiding CPO oprichting;
– Begeleiding architectenkeuze;
– Begeleiding bouwontwerpfase;
– Begeleiding bouwbestekfase;
– Begeleiding aanbiedingsfase (o.a. inventarisatie aannemers, contractvorming en budgetbewaking).

Rijwoningen
In de eerste fase van de nieuwe woonwijk Rouveen Zuid komen in totaal 18 rijwoningen. De kavels van acht rijwoningen zijn verkocht aan particulieren. Het gaat om de vijf CPO-rijwoningen en een rijtje van drie woningen. De mensen kopen de bouwkavel van de gemeente. Woonstichting VechtHorst bouwt 10 rijwoningen, bestemd voor sociale verhuur. 

Nog kavels te koop
Niet alleen de rijwoningen zijn in aanbouw. Op meerdere plekken in de woonwijk is gestart met de bouw van nieuwe woningen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal kavels te koop. Het gaat om meerdere kavels voor een vrijstaande woning en enkele kavels voor een twee-onder-één kap woning. Het actuele overzicht van beschikbare bouwkavels staat op: www.staphorst.nl/rouveen-zuid.

Op de foto: Wethouder Lucas Mulder, toekomstig bewoner Henry Stegeman en Roelof Mulder van Bouwbedrijf Beverwijk leggen samen de laatste vloerplaat van de vijf CPO-rijwoningen in Rouveen Zuid.