Een tweede leven voor de duikapparatuur van de brandweer. Woensdag 1 mei overhandigde Veiligheidsregio IJsselland haar oude duikapparatuur aan Stichting Waterlicht. Met dit materiaal biedt de stichting zwem- en duiklessen aan voor (oud-) hulpverleners van onder andere brandweer, politie, zorgsector en Defensie.

De duikteams van IJsselland zijn vorig jaar voorzien van nieuwe duikapparatuur. Hans Striekwold, verantwoordelijk voor nazorg en mentale veerkracht, vertelt: “Iedereen in de crisisorganisatie kan te maken krijgen met heftige incidenten en de verwerking daarvan. Stichting Waterlicht kan daar mogelijk bij helpen. Onze oude volledige duiktoestellen, inclusief masker en luchtflessen, komen dus goed terecht. Leverancier Interspiro zorgt voor het eventueel opknappen en vooral keuren van maskers en luchtflessen.”

Voorzitter Peter Mellenberg is blij met de gift van IJsselland: “We willen hulpverleners iets bieden. Om samen sociaal bezig te zijn, elkaar te leren kennen en hopelijk klachten als PTSS te verlichten door vanuit rust te ademen. Daarbij hopen we dat ons model overgaat naar andere politieregio’s, veiligheidsregio’s en gemeenten. Met aandacht voor de generatie die nu aan het werk gaat als hulpverlener. Na vijftig jaar bij de politie, inmiddels als vrijwilliger, is dit het leukste project van mijn hele loopbaan.”

Stichting Waterlicht
Stichting Waterlicht werd in 2005 opgericht door oud-politieman Peter Mellenberg. Elke woensdag komen vooral (oud) hulpverleners van politie, ambulance, zorgsector, brandweer, gemeente en defensie zwemmen in Almere Poort. Tijdens dit zwembadmoment is er waar nodig ook aandacht voor klachten zoals longcovid, PTSS en andere aandoeningen. Duikles volgen is ook mogelijk.