In 2023 werden er in Overijssel 5.135 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt lager dan het jaar ervoor. Enschede bleek het minst veilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Overijssel. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  

Meeste incidenten in Overijssel

Vooral in Enschede sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag met in totaal 1.445 gestolen fietsen. De gemeente telt hiermee zelfs ruim een kwart van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Overijsselse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Enschede: 1.445 meldingen van fietsendiefstal
  2. Zwolle: 800 meldingen van fietsendiefstal
  3. Deventer: 630 meldingen van fietsendiefstal
  4. Hengelo: 570 meldingen van fietsendiefstal
  5. Almelo: 515 meldingen van fietsendiefstal

Staphorst het laagst aantal
In Staphorst lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: hier werd 5 keer melding gedaan van een gestolen fiets. Ook in Zwartewaterland (10) en Tubbergen (15) waren er vorig jaar weinig fietsendiefstallen.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In 2023 minder fietsendiefstallen
Ten opzichte van een jaar eerder werden in 2023 bijna 8% minder fietsen gestolen. Een opvallende daling, want op landelijk niveau nam het aantal fietsendiefstallen juist sterk toe. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, niet overal in Overijssel nam deze vorm van criminaliteit af.

Zo is het aantal fietsendiefstallen in Dalfsen juist sterk toegenomen (+75%), evenals in Olst-Wijhe (+57,1%) en Dinkelland (+50%). In Rijssen-Holten (-59,1%) nam het aantal fietsendiefstallen in 2023 juist het sterkst af, gevolgd door Wierden (-58,8%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023

Foto: Staphorster Elektrische Fiets / © René Admiraal

Bron: Independer