Doneer ‘TweedePlants’ planten en ruil je zaden

Ook dit jaar kunnen tuinliefhebbers deelnemen aan ‘groene acties’ in Overijssel tijdens de Week van de Groene Tuin. De 5e editie van de Week vindt dit jaar plaats van dinsdag 26 maart tot en met 1 april. In Zwolle kunnen bewoners planten die zich snel vermenigvuldigen inleveren bij de Straatboerderij. Ook organiseert Stichting Prachtlint een zaden- en plantenruilbeurs in Punthorst en delen zij zadenpakketjes uit. Naast de activiteiten in Overijsel, worden er tientallen andere acties in Nederland georganiseerd. Deze vinden ook online plaats, zoals de webinars ‘tuin vergroenen’ door tuinontwerpster Suze Peters en ‘Maak je tuin bijenvriendelijk’ door de Bijenstichting. Om de Week van de Groene Tuin te vieren zijn er diverse winacties opgetuigd. Zo maakt men o.a. kans op een GARDENA Micro-Drip-System, geeft Sprinklr een Daslook plantje weg en maak je kans om op excursie te gaan met de Dwaalgasten. Voor een lijst van alle activiteiten in Overijssel klik hier
Unieke samenwerking met groene koplopers 
Sanne Janssen, woordvoerder Milieu Centraal, licht toe: ‘Wij zijn trots dat een groot aantal partners, die koplopers zijn in het duurzaam vergroenen van tuinen, samenwerken tijdens de Week van de Groene Tuin. Het is een unieke week waarbij groenliefhebbers vol interesse en nieuwsgierigheid meer te weten kunnen komen over het verduurzamen van hun tuin, balkon of buitenruimte. Er zijn dit jaar veel verschillende groene acties door heel Nederland. Ook Overijssel is deze editie sterk vertegenwoordigd. Alle activiteiten zijn in één oogopslag te zien op weekvandegroenetuin.nl  zodat mensen een activiteit in de buurt gemakkelijk kunnen vinden en zich hiervoor kunnen aanmelden.’
Groene acties in Punthorst en Staphorst
  • Op zaterdag 30 maart organiseert Stichting Prachtlint van 10.00 tot 12.00 uur een plantenruilbeurs in Punthorst.
  • Stichting Prachtlint deelt op woensdag 27 maart van 10.30 tot 12.30 uur zadenpakketjes uit op de markt op het marktplein Staphorst.
  • Doneer dagelijks ‘tweedehands’ planten bij de Straatboerderij op Kinderboerderij Wezenlanden in Zwolle. Op dinsdagochtend zijn de Straatboeren aanwezig en planten zij de gedoneerde planten tijdelijk in, totdat ze naar een versteende voortuin gaan.
Geïnteresseerden voor de workshops worden geadviseerd om zich vooraf aan te melden via de site van de organisatoren om zeker te zijn van een plek.
Op de foto: Overijssel kleurt groen tijdens de tijdens de Week van de Groene Tuin © Sjon Heijenga