Dit jaar is een jubileumjaar voor de Klompenrace in Rouveen. In december 2001 werd het dorp voor het eerst opgeschrikt door een horde klepperende klompenlopers en inmiddels staan we aan de vooravond van de 20ste editie. De Klompenrace is inmiddels niet meer weg te denken van de plaatselijke evenementenkalender en op donderdagavond 28 december is het weer zover.

Het evenement is ooit ontstaan uit een ludieke actie rondom de verdwenen melkbus. Het toeval wil, dat het dit jaar precies 25 jaar geleden is, dat de melkbussen voor het laatst werden opgehaald bij de boerderijen aan de Oude Rijksweg. Decennialang waren de melkbussen beeldbepalend in het dorpsgezicht van Rouveen. Je zag ze langs de kant van de weg, op de melkkar of zelfs achter op de fiets. ’s Morgens en ’s avonds moesten de bussen “op tied anDiek” worden gezet, want anders reden de ‘melkrieders’ voorbij en kon de boer erachteraan om ze zelf afleveren bij de melkfabriek.

Klokslag 22.00 uur
De boeren moesten er dus vroeg bij zijn om de koeien te melken en de melkbussen te sjouwenen dat moeten de klompenlopers dit jaar ook. Vanaf het eerste editie klinkt het traditionele startschot met de melkbus om klokslag 0.00 uur, maar daar komt verandering in. We gaan dit jaar twee uur eerder van start om klokslag 22.00 uur!!.

Dan zal het dorp weer luidruchtig worden gewekt door het startschot met de carbidbus en de massaal klepperende klompenlopers. Op de klompen en met de melkbus door het dorp, zoals in lang vervlogen tijden. Dus de kiele en de klompen aan en iedereen Op tied an Diek!!”.

De Klompenrace is voor alle leeftijden, grote mensen en onderdeurtjes. Er zijn prijzen te behalen voor de snelste deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen. Gaat jou dat allemaal veel te snel, wees dan creatief, want er zijn eveneens prijzen voor de meest originele deelnemers. De deelnemers wordt verzocht om een eigen, creatieve invulling aan het thema te geven.

Iedereen in het bezit van houten schoeisel kan zich vanaf 20.00 uur inschrijven bij café Korterink te Rouveen. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de Klompenrace is er feest bij café Korterink met muziek en natuurlijk de nodige versnaperingen om na de inspanning weer op krachten te komen.

Comité Zonuendan bestaat uit een groep dorpsgenoten, die de lokale plattelandscultuur wil promoten en cultureel erfgoed wil behouden. Meer informatie over de Klompenrace en andere activiteiten van Comité Zonuendan kunt u vinden op www.zonuendan.com .