In en om de gemeente Staphorst liggen prachtige wandelroutes. Deze maken deel uit van een regionaal netwerk dat zich uitstrekt tot de gemeenten Kampen, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. In 2024 van deze vijf gemeenten vernieuwt Routebureau Marketing Oost het regionale wandelnetwerk. Het gaat om meer dan 1000 kilometers aan wandelroutes. Over het nieuwe ontwerp voor het wandelnetwerk organiseert het Routebureau een inloopbijeenkomst. Deze vindt plaats op dinsdag 14 november van 16.00-20.00 uur in het gemeentehuis in Staphorst.

In april van dit jaar waren er in de regio al inloopbijeenkomsten. De daar verzamelde ideeën, tips en verbeteringen heeft het Routebureau verwerkt in het nieuwe ontwerp. Ook tijdens de inloopbijeenkomst van 14 november zijn tips en opmerkingen welkom. Wethouder Herriët Brinkman ziet de regio zo steeds mooier worden: “Ik ben blij dat nu, naast het fietsnetwerk, ook het wandelnetwerk wordt vernieuwd. Wandelen en fietsen zijn heerlijke ontspannende en gezonde bezigheden. Ook voor toeristen is dit een prachtige regio.”

Verrassend
Voor het nieuwe ontwerp is kritisch gekeken naar de belevingswaarde van de routes. Rondjes die vooral over asfaltwegen liepen zijn verwijderd. Dankzij de tips van inwoners zijn verrassende paden toegevoegd. Vanaf elk startpunt loopt nu een wandelrondje van een uur (5 km) en van twee uren (10 km). Ook zijn er nu rondjes speciaal voor kinderen en rondjes met een (cultuur-historisch) onderwerp, zoals de ‘laarzenpaden’. Verder blijft het populaire wandelnetwerk in grote lijnen hetzelfde, met vanaf elk startpunt rondwandelingen die zijn aangegeven met een kleur. Ook vervangt het Routebureau alle borden en panelen.

Planning
De inloopbijeenkomst in Staphorst is de laatste in de regio. Het is de bedoeling dat het nieuwe ontwerp nog dit jaar wordt vastgesteld. Tussen april en september 2024 worden alle borden en panelen vervangen. Meer informatie over de vernieuwing van het wandelnetwerk vindt u opwww.routenetwerkennoordwestoverijssel.nl.

Beeld MarketingOost