Nog één keer historische melkbussenrit

Op 31 oktober 1998 gebeurde het voor het laatst. De melkwagen die over ‘de Diek’ reed en de laatste bussen naar de fabriek bracht. Na 25 jaar gaat de melkwagen nog één keer rijden op dinsdag 31 oktober. Dan laadt de melkrijder aan de Gemeenteweg en Oude Rijksweg tussen 11:00 en 13:00 uur op een aantal afgesproken adressen zijn traditionele melkwagen vol. Het geluid van klingelende melkbussen en de stoomfluit keert daarmee voor even terug. De melkbussen gaan door naar de Veldschuur, waar aansluitend de eerste workshop kaas maken plaats vindt.

De historische melkbussenrit is een extra activiteit in het kader van het jubileum. Één van de vroegere melkrijders neemt plaats achter het stuur. Op acht locaties aan de Oude Rijksweg staan speciale groepjes met melkbussen klaar. Deze zijn afkomstig van veehouders uit Staphorst en Rouveen. De bussen worden speciaal voor deze gelegenheid weer van zolder gehaald.

“Uitsluitend deze acht groepjes melkbussen worden opgehaald door de melkrijder van de historische melkbussenrit. Alle overige bussen aan de weg laat de melkrijder staan,” aldus Jakob Ponstein van Stichting Ontdek Staphorst. “We hopen dat veel mensen de moeite nemen ‘an Diek’ te komen kijken. Het is een unieke kans het kenmerkende geluid nog een keer te horen en zelf met de media op de telefoon vast te leggen. Daarmee blijft de herinnering levend,” gaat Ponstein verder.

Route en rijtijd
De melkrijder start zijn historische melkbussenrit om 11.00 uur vanaf Gemeenteweg 375. Vanaf de start tot aan de fabriek van Rouveen Kaasspecialiteiten zijn er vijf tussenstops. Om 12.00 uur is de aankomst bij de Rouveense kaasfabriek. Daar worden de opgehaalde bussen op het bordes gezet. Dan zal ook de oude stoomfluit nog een keer over het dorp klinken. De rit gaat vervolgens over de Oude Rijksweg verder en maakt daarbij drie tussenstops voordat die afslaat naar de Stadsweg richting de Veldschuur. Daar arriveert de melk om 13 uur.

Jubileumactiviteiten
Met verse melk gaat de eerste groep cursisten van de workshop ‘Van koe tot kaas’ direct aan de slag om zijn eigen ‘bussenmelkkaas’ te maken. De workshop die speciaal ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum deze middag is georganiseerd zit vol. Vanwege de enorme interesse om mee te doen zijn twee extra data toegevoegd; 11 november en 7 december. Aanmelden kan via www.ontdekstaphorst.nl/melkbus. Rouveen Kaasspecialiteiten maakt via sponsoring ook deze workshops mede mogelijk. Voor de lezing op 2 november over Zuivelfabriek ‘De Vlijt’ in de Veldschuur zijn nog enkele plekken beschikbaar. Aanmelden kan nog via www.ontdekstaphorst.nl/melkbus
Op 25 mei 2024 organiseert Rouveen Kaasspecialiteiten nog een speciale dag in het kader van de actie. Aan de invulling hiervan wordt nog gewerkt.

Foto: Ford Deaborn, tot 1953 in gebruik bij ‘De Kleine Winst’ Fotocredit: Historische Vereniging Staphorst