Jong Leren Eten Overijssel organiseert voor de eerste keer in Overijssel de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen en studenten van het voortgezet onderwijs en het mbo uit de provincie, worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en duurzame kantinesnack te bedenken. De aftrap vindt plaats tijdens de Dutch Food Week op dinsdag 10 oktober 2023 op het Agnieten College in Dalfsen bij kookstudio de Spil in Nieuwleusen.

Prijs voor de winnaars
Leerlingen en studenten kunnen tot 16 februari 2024 hun ideeën indienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de winnaars worden op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 21 maart 2024 bekend gemaakt. De prijs is een kook-workshop in een foodtruck met een foodcamp op het schoolplein, waarin de leerlingen samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

Meer informatie?
Docenten van VO en MBO kunnen op dinsdag 10 oktober van 15.00 – 16.00 uur online meer informatie ontvangen over deze Challenge en hoe ze mee kunnen doen. Aanmelden kan via mail of deze link. Voor meer informatie ga naar:  www.jonglereneten.nl/schoolkantinechallenge

Bewustzijn onder jongeren
Voor iedere school is het een uitdaging: een kantine met een gezond en duurzaam aanbod van eet- en drinkwaren, zodat leerlingen en studenten niet massaal op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school. Ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk duurzaamheid en gezondheid zijn en dat voedsel hierin een cruciale rol speelt. Daarom is het tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten van hun eigen schoolkantine.

Het ontstaan van de Challenge
Deze Schoolkantine Challenge is drie jaar geleden eerder tot stand gekomen in Flevoland dankzij het programma Jong Leren Eten. De Schoolkantine Challenge wordt dit jaar in zeven provincies uitgevoerd.

Het Voedingscentrum is als partner aangehaakt bij de Schoolkantine Challenge. Zij kijken mee naar de materialen die we ontwikkelen en uitdragen. De Challenge is verbonden aan het programma ‘De Gezonde Schoolkantine’ en de Richtlijn Eetomgeving voor Scholen van het Voedingscentrum. Op deze manier draagt de Schoolkantine Challenge bij aan de doelen van de Gezonde School.