Donderdagavond 13 juli was Landmans Welvaart uitgenodigd bij Jan en Albert Hofstede van Hofstede Machinery aan de Schuthekkeweg. Een 70-tal leden van de vereniging namen de uitnodiging graag aan.

Na de koffie vertelden Jan en Albert over de geschiedenis van het bedrijf. Al in de 19de eeuw had hun overgrootvader een smederij aan de Gemeenteweg. In 1960 begon hun vader Klaas een smederij aan de Oud rijksweg 47.  Hij werd toen Zetor dealer. In 1965 werd hij gevraagd dealer van John Deere te worden en zo geschiedde. In 1987 verhuisde “Klaas Hofstede en zoon” naar de Schuthekkeweg.

Het dealerschap van John Deere veranderde in Subdealerschap en later raakten ze die ook kwijt.

John Deere tractors verkopen was afgelopen, alleen repareren mocht nog.

In 2006 werd de eerste in Polen gemaakte mestmixer verkocht. Vele anderen volgden snel, nu is dat 350 per jaar.

In de jaren erna veranderde het landbouwmechanisatie bedrijf in een internationale groothandel van landbouwwerktuigen. Er worden geen reparaties meer verricht en ook aan boeren wordt niets meer verkocht. Alles gaat via dealers.

Na deze inleiding was er een rondleiding in drie groepen.

Natuurlijk werd eerst stil gestaan bij de mestmixers, maar daarna volgde uitgebreide uitleg over de vele verschillende wiedeggen, schoteleggen, weideslepen, veegmachines, landrollen, kopakkervlakkers, schuiven, balenklemmen en ontelbare soorten shovelbakken.

Bijzonder was ook de draaischijf waarop machines konden staan om van alle kanten te fotograferen. Tegen een zwarte wand en natuurlijk onder het bord van Hofstede Machinery.

Na de rondleiding werd nog een hapje en drankje aangeboden.

Al met al een zeer geslaagde avondexcursie met veel dank aan de gastheren. Het was prima voor elkaar. Er is een fotoverslag gemaakt door Geert Kleis. Deze foto’s zijn te bekijken en te bestellen op: www.geertkleisfotografie.nl