De gemeente Staphorst plaatste in IJhorst nieuwe houten armaturen voorzien van LED lampen / © Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst heeft in de afgelopen periode (december 2022 – mei 2023) de openbare verlichting verduurzaamd. In het centrum van Staphorst en Rouveen en in het centrum van IJhorst en Oud-IJhorst zijn alle bestaande lampen omgebouwd naar LED verlichting. Vorige week zijn in het centrum van IJhorst tot slot de bestaande lampen vervangen door houten armaturen met LED verlichting. Met deze laatste vervanging zijn alle lantaarnpalen in de kernen voorzien van LED lampen en daarmee klaar voor de toekomst.

Duurzaam
Wethouder Alwin Mussche: “We willen als gemeente in 2050 volledig energieneutraal zijn. Daarmee haken we aan op het klimaatakkoord van Parijs en het landelijke klimaatakkoord. Daarnaast willen we ons ook aanpassen aan het veranderende klimaat en streven we ernaar om minder grondstoffen te verspillen. Door de straatverlichting aan te passen en te voorzien van LED lampen geven we ook praktisch en zichtbaar invulling aan het streven klimaatneutraal te zijn.” LED verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. De toegepaste LED lampen verbruiken 60% tot 70% minder energie. Daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur. De geplaatste lampen zijn voorzien van een dimschema, waardoor midden in de nacht de lampen minder fel branden dan bijvoorbeeld aan het begin van de avond of ’s morgens als de dag begint. De komende jaren gaat de gemeente verder met het verduurzamen van de openbare verlichting.