Op 25 mei kunnen inwoners alle kernen van de gemeente Staphorst één of meer tuintegels omruilen voor één gratis tuinplant. Dit kan in Staphorst op het plein voor het gemeentelijk dienstencentrum, in Rouveen op het kerkplein en in IJhorst op het plein van de Iekmulder. Inruilers zijn van harte welkom tussen 17.00 en 19.00 uur en tot zover de voorraad strekt. De tegelruilactie is een initiatief van de gemeente in samenwerking met Stichting Steenbreek en Stichting Welzijn Staphorst.

Vergroenen van de leefomgeving
In 2023 wil de gemeente Staphorst alle inwoners nog enthousiaster maken om hun leefomgeving te vergroenen en hen hierbij ook graag een handje helpen. De gemeente is daarom sinds begin dit jaar aangesloten bij Stichting Steenbreek, net als steeds meer andere gemeenten. Om de acties te kunnen organiseren werkt gemeente Staphorst samen met Stichting Welzijn Staphorst, woningstichting de Vechthorst en Vluchtelingenwerk. Stichting Steenbreek wil verstening – het bebouwen en betegelen van natuur, landschap en gronden, waaronder tuinen – verminderen en mensen bewust te maken van de positieve gevolgen van het leven in een groene omgeving. Steenbreek werkt samen met gemeenten, waterschappen en provincies aan een groene, biodiverse, klimaatadaptieve en gezonde leefomgeving.

Verkoeling en meer water in de bodem
Elke vierkante meter steen die wordt vervangen in de openbare ruimte of in de tuin is een positieve verandering. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem kan zakken en daarmee wordt het riool minder belast tijdens een extreme regenbui. Het brengt verkoeling in warme tijden en geeft bijen, vlinders, vogels en allerlei andere kleine dieren weer een leefgebied. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen betekent een groene tuin en leefomgeving een leuker en gezonder leven. Daarnaast zijn de tegelruilacties ook een goed moment om elkaar als buren te ontmoeten en elkaar een handje te helpen met het verwijderen van een tegel of het planten van een plantje. Zo kunnen we sámen werken aan een groene, biodiverse en klimaatadaptieve gemeente.