Twee scholen in Staphorst doen dit jaar mee aan de E-waste race; De Iekmulder in IJhorst en De Berkenhorst in Staphorst. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken! De E-waste-race wort georganiseerd door Stichting OPEN organiseert in samenwerking met de gemeente. Naast Staphorst doen in onze regio de gemeentes Steenwijkerland en Hattem mee.

De E-waste Race
Tien basisscholen uit gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Hattem gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. De scholieren kunnen hiermee een schoolreisje winnen.

Ook E-waste inleveren?
Buurtbewoners kunnen de scholieren helpen door hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Het apparaat kan worden aangemeld via de website. De scholieren komen het de spullen dan vervolgens op een door de buurtbewoner aangeven moment thuis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race vindt plaats van 22 mei tot 15 juni 2023. De race is een initiatief in samenwerking met Stichting Open en de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Hattem en wordt ondersteund door Stichting Noggus & Noggus en ROVA. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.