Oorlog en vrede op het dorp

Overijssel is dit jaar gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Traditiegetrouw is er die dag het popfestival in de binnenstad van Zwolle. Maar op vrijdagavond 5 mei wordt nu het verhaal van oorlog en vrede ook belicht vanuit een plattelandsperspectief. Decor van dit unieke evenement is het plein voor de monumentale kerk van dorp Rouveen (Staphorst) waar een enorm podium komt. Het programma duurt twee uur en bevat muziek, getuigenissen van nabestaanden (ook uit het buitenland) en een defilé van militaire voertuigen.

Eén van de hoogtepunten is een massale volkszang waarmee Het Grootse Vrijheidskoor van Nederland tot stand moet komen. Ook zingen ruim 300 kinderen uit de gemeente, waarvan veel in de traditionele klederdracht, het Hatikvah, ter nagedachtenis aan de Joodse dwangarbeiders in de Staphorster werkkampen. De organisatie rekent op duizenden bezoekers. RTVOost registreert het hele evenement.

Burgemeester Jan ten Kate: ‘Het is heel belangrijk om samen te herdenken en onze vrijheid te vieren door het delen van indrukwekkende verhalen, beelden en muziek. Ook voor de nieuwe generaties. Prachtig dat het Kerkplein in Rouveen hiervoor op 5 mei het decor mag zijn. Het tekent ook de betrokkenheid en saamhorigheid van onze samenleving.’

Voor meer informatie www.hetgrootstevrijheidskoor.nl of social media (@bevrijdingstaphorstrouveen) Vragen: Arend Harink, voorzitter Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. (0629581407)