‘Unieke filmopnames van Rouveen in het bevrijdingsjaar 1945, als de Oude Rijksweg versierd is met vele erebogen.’
Vanavond, 78 jaar na de bevrijding, zal de streek van Rouveen opnieuw omgetoverd worden tot hetzelfde decor. Buurtschappen en keetjongeren bouwen op 10 verschillende locaties een ereboog. Langs ‘de streek’ zal het een drukte van belang zijn.
Zaterdagavond om 19 uur (start Lichtmis) zal de burgemeester van Staphorst, met Alie en Mattie Stegeman, elke ereboog officieel openen. De organisatie verwacht in de komende weken veel belangstelling voor de erebogen, van zowel eigen dorp als uit de regio. Het is voorproefje van wat er nog komen gaat op het vrijheidsevenement op 5 mei.
Deze oude en unieke filmopnames zijn destijds gemaakt door de lokale dominee Van den Hoek. Het materiaal is nu in het bezit van filmer Freek Fridrichs in Staphorst. Deze beelden zijn ook onderdeel van de documentaire ‘Duutsers’, die op 4 mei wordt uitgezonden bij de EO op NPO2. De beelden maken ook onderdeel uit het evenement ‘Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland’ op 5 mei 2023.