Na maanden van praktijk- en theorielessen kregen de cursisten van de opleiding tot vakdrukker gisteren in Museum Staphorst het diploma uitgereikt. Vakdrukker van het Staphorster stipwerk. Het vak leren tot in de finesses, van stempels maken tot patronen en sjablonen ontwerpen en de verfstof op juiste dikte brengen. Het is zeer veelzijdig, elke stof is weer anders en op elk ander materiaal moet je weer andere voorbereidingen treffen. Het Staphorster stipwerk staat op de Unesco Werelderfgoedlijst Immaterieel Erfgoed en heeft daardoor wereldwijde bekendheid.

Burgemeester van Staphorst, Jan ten Kate hielp met het uitreiken van de diploma’s.

Het is inmiddels de 6e groep cursisten die deze opleiding gevolgd hebben en ze komen niet alleen maar uit Staphorst maar eigenlijk uit het hele land. Initiator van de cursus en tevens jurylid, Betty Hoogeveen, toonde zich dan ook enthousiast en ziet nog steeds toekomst in het Staphorster stipwerk.

Foto’s Weblog Staphorst / © diverse fotografen