Staatsbosbeheer organiseert samen met natuurboerderij Hogeboom in Hasselt een huiskartocht naar de zeldzame kievitsbloemenvelden langs de uiterwaarden van de rivier Zwarte Water. Bij de velden zal er gewandeld worden met uitleg van de boswachter. Het arrangement zal plaats vinden op 11, 13 en 21 april en opgave is verplicht. 

In de uiterwaarden van de rivier het Zwarte water bevindt zich één van de weinige groeiplaatsen waar dit uiterste zeldzame bolgewas nog massaal voorkomt. Op deze velden bloeien duizenden paars- of witbloeiende kievitsbloemen slechts een hele korte tijd per jaar. Staatsbosbeheer en Natuurboerderij Hogeboom beheren beide graslanden waar de kievitsbloemen bloeien. Tijdens de huifkartocht vanuit Natuurboerderij Hogeboom verteld de boswachter over de omgeving en bij de kievitsbloemenvelden wordt er tijdens een wandeling alles vertellen over de kwetsbaarheid van het plantje, en waar bijvoorbeeld de naam kievitsbloem vandaan komt. Uiteraard zal er ook tijd zijn om de bloem goed op foto te zetten.

Het arrangement met Staatsbosbeheer en natuurboerderij Hogeboom zal plaats vinden op dinsdagmorgen 11 april, donderdagmorgen 13 april en vrijdagmorgen 21 april om 9:30 uur. De startlocatie is bij de Natuurboerderij Hogeboom aan de Verkavelingsweg 4a te Hasselt. Vooraf is er op de boerderij een kop koffie of thee en na de excursie is er de mogelijkheid om de boerderij te bezoeken en/of wat te kopen bij de boerderijwinkel. Kosten zijn €20,00 per persoon.

Reserveren is verplicht en kan via de online boeking op https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/kievitsbloemen-van-het-zwarte-water-huifkar