Tijdens de Groene Karavaan Noordwest Overijssel organiseert Staatsbosbeheer verschillende activiteiten voor jong en oud. Vaar mee door de watergangen in De Weerribben, bewonder de nachtelijke hemel bij de Sterrenwacht of ga tijdens de speciale Groene Karavaanexcursie op excursie naar het grootste kievitsbloemenveld van West-Europa! De activiteiten vinden plaats tussen 18 en 29 april.

Varen met de boswachter door de Weerribben
Nationaal Park Weerribben-Wieden maakt onderdeel uit van het grootste laagveenmoeras van Europa. ‘Het is echt een uniek stukje Nederland’, zegt boswachter Denny Kroeze van Staatsbosbeheer. ‘Een stukje dat het beste te beleven is vanaf het water.’ Een rondvaartboot voert je in twee uur tijd door de mooiste watergangen van De Weerribben. Een gids van Staatsbosbeheer vertelt over de geschiedenis van het gebied en de planten en dieren die je er kunt tegenkomen. Ook maak je een stop om het trilveen te ervaren. De boot is niet overdekt, denk dus aan warme (regen)kleding.

Vaartocht naar de sterrenwacht
Wil je de rust van De Weerribben ervaren als alle andere recreanten naar huis zijn? Vaar dan in de fluisterboot mee met de boswachter van Staatsbosbeheer naar de Sterrenwacht. Grote kans dat je onderweg reeën of bijzondere roofvogels spot. Bij de sterrenwacht bekijk je de sterrenhemel door een sterrenkijker. Nieuwe maan is daar het beste moment voor. Er is een sterrenwacht aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Wanneer je deze tocht op 18 april tijdens de Groene Karavaan onderneemt krijg je aan het eind een goodie mee.

Kievitsbloemenexcursie
Bij natuurgebied De Brommert tussen Hasselt en Zwolle ligt het grootste kievitsbloemenveld van West-Europa. Tijdens de speciale Groene Karavaan kievitsbloemenexcursie ga je samen met een boswachter op pad naar deze unieke plek. Je krijgt uitleg over het belang van wilde inheemse bloemen, over waarom kievitsbloemen zo zeldzaam zijn, hoe ze groeien en bloeien en hoe zij passen in het ecosysteem. Het startpunt is bij Natuurboerderij Hogeboom die zelf ook kievitsbloemenvelden beheert. Vanaf daar vertrek je met een huifkar naar De Brommert, waar je onder begeleiding van  een boswachter het veld in gaat. Bij terugkomst is er ruimte om bij de natuurboerderij te kijken. Wanneer je aanmeldt voor deze activiteit op 11, 13 of 21 april, dan krijg je vijf euro Groene Karavaan korting! Gebruik hiervoor de code ‘groenekaravaan’ op de website.

Voor leden van de JeugdNatuurClub De Wieden is er een speciale kievitsbloemenexcursie onder leiding van een boswachter. Een natuurfotograaf leert de kinderen de kneepjes van natuurfotografie en helpt hen een mooie foto van een kievitsbloem te maken. Er zijn fototoestellen beschikbaar.

Meedoen aan een excursie?
Geef je vooraf op als je wilt meedoen aan een van de excursies. Dat kan op de website van de Groene Karavaan Noordwest Overijssel. Daar vind je ook data, locaties en tijden. https://www.natuurvoorelkaar.nl/evenementen