De Staphorster Kleindierteelt Vereniging (SKV) houdt op zaterdag 1 april voor de tweede keer in haar bestaan een open huis. Bij Farm Shop Huisman is iedereen tussen 10.00 tot 16.00 uur welkom.
De SKV, zestig leden groot, hield in 2019 ook een open huis. Dat was toen om het 30-jarig bestaan van de vereniging te vieren. Het doel was om hier een jaarlijkse traditie van te maken. Corona gooide roet in het eten. Op 1 april wil de SKV het houden van kleindieren promoten. De open dag is vooral bedoeld voor kinderen.

Op de open dag is een aantal leden aanwezig met de eigen dieren. Het gaat dan om knagers, want pluimvee zit nog steeds opgehokt. De kinderen kunnen kleurplaten inleveren, er is een grabbelton en de jeugd kan dieren aaien. Kinderen mogen ook hun eigen dieren meenemen die door ervaren keurmeesters worden bekeken. „Het gaat ons om het promoten van de liefhebberij”, zegt SKV-Gerard Schenkel.

Clubtentoonstelling

De open dag is wat anders dan de grote clubtentoonstelling in de sporthal die elk najaar plaatsvindt. Daar komen jaarlijks honderden liefhebbers op af. Ook dit jaar staat die weer in de agenda.
„Ook in de gemeente Staphorst hebben veel inwoners een aantal kippen, een konijn, cavia of een paar sierduiven. Een mooie hobby waar veel plezier aan wordt beleefd. Niet alleen door volwassenen, maar ook de kinderen hebben hier lol in”, zegt Gerard Schenkel van SKV. „Het geeft hen naast plezier ook rust, soms troost en een stukje verantwoordelijkheid. Het knuffelen van een dier is telkens weer een geweldige bezigheid.”