Wil je graag je erf of landgoed vergroenen en kun je daar wel hulp bij gebruiken? Kom dan op vrijdag 28 april naar de workshop Erfvergroening in de Veldschuur in Hasselt tijdens de Groene Karavaan! Je doet er ideeën op, maakt een schetsontwerp en krijgt uitleg over subsidies. Ook kun je een afspraak maken met een ecoloog voor een gratis advies aan huis.

Tijdens de workshop krijg je uitleg over biodiversiteit op en rond erven. Over het maken van een groen erfontwerp en de elementen waarmee je kunt vergroenen. Bijvoorbeeld met houtwallen, poelen, bloemenweides, nestkasten en rommelhoekjes. Wanneer je vooraf je adres doorgeeft, krijg je tijdens de workshop een luchtfoto van je erf om het schetsontwerp op te maken. ‘Maar als iemand alleen uitleg wil, is dat ook prima’, zegt ecoloog Adriaan de Gelder. Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor een erfbezoek van een ecoloog voor gratis advies op maat.

Mooi én nuttig
Vergroenen is gunstig voor flora, fauna én mensen, benadrukt De Gelder. ‘Een groen erf ziet er mooi uit, van fruitbomen kun je eten en groen biedt schaduw in de zomer. Op bomen, struiken en bloemen komen insecten af. Die trekken vleermuizen en vogels aan die overlastgevers, zoals muggen en de eikenprocessierups, te lijf gaan.’ Meer groen zorgt bovendien voor een betere leefomgeving voor 114 ‘aandachtsoorten’ in provincie Overijssel. ‘Dieren en planten die zeldzaam zijn, vooral in Overijssel voorkomen of waarmee het minder goed gaat.’

Subsidie
‘Wie zijn erf vergroent met specifieke maatregelen voor de aandachtsoorten kan subsidie krijgen’, zegt Martin Bruins van provincie Overijssel. ‘Denk bijvoorbeeld aan de kerkuil, boerenzwaluw, huiszwaluw en patrijs.’ Aanvragers kunnen begeleiding krijgen bij de inhoudelijke beoordeling voor de subsidieaanvraag. Bruins: ‘Aanvragen kan nog heel 2023. Dus maak daar gebruik van!’
Kijk voor meer informatie over de subsidieregeling op Verbeteren condities voor aandachtsoorten 5.0 – Loket provincie Overijssel.

Deelnemen aan workshop Erfvergroening

De workshop Erfvergroening is op vrijdag 28 april in de Veldschuur in Hasselt. Er zijn twee sessies: van 9.30 – 12.00 en van 14.00 – 16.30. Deelname is gratis, maar het is handig als je je opgeeft in verband met de voorbereiding. Mail naar: natuurvoorelkaar@overijssel.nl en geef aan welke workshop je wilt volgen.

Groene Karavaan Noordwest Overijssel

Tijdens de Groene Karavaan geven ecologen nog meer workshops, zoals Broeihopen maken voor ringslangen op 15 april en een Vroege vogel wandeling in Kampen op 22 april. Kijk voor meer info op Programma Noordwest Overijssel – Natuur Voor Elkaar.